Inzulin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(Splošno o inzulinu)
(Dodatne povezave (slike))
Line 18: Line 18:
== '''Dodatne povezave (slike)''' ==
== '''Dodatne povezave (slike)''' ==
-
-[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Insulin.jpg Struktura inzulina]  
+
-[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Insulin.jpg Struktura inzulina] <br>
-
(rdeči:''ogljik'', zelen:''kisik'', moder:''dušik'', rožnato:''žveplo''; Modro-rožnati trakovi označujejo skelet [-N-C-C-]n v zaporedju aminokislin H-[-NH-CHR-CO-]n-OH proteina, kjer je R del, ki štrli iz skeleta vsake aminokisline)
+
(rdeči:''ogljik'', zelen:''kisik'', moder:''dušik'', rožnato:''žveplo''; Modro-rožnati trakovi označujejo skelet [-N-C-C-]n v zaporedju aminokislin H-[-NH-CHR-CO-]n-OH proteina, kjer je R del, ki štrli iz skeleta vsake aminokisline)<br>
-
-[http://farm4.static.flickr.com/3628/3302222646_46ea1050c1_o.jpg Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem]
+
-[http://farm4.static.flickr.com/3628/3302222646_46ea1050c1_o.jpg Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem]<br>
-[http://www.kii2.ntf.uni-lj.si/e-kemija/file.php/1/output/Proteini1/inzulin_hemoglobin.JPG Razlika med zgradbo inzulina in hemoglobina]
-[http://www.kii2.ntf.uni-lj.si/e-kemija/file.php/1/output/Proteini1/inzulin_hemoglobin.JPG Razlika med zgradbo inzulina in hemoglobina]

Revision as of 14:51, 5 January 2010

Contents

Inzulin

Inzulin (tudi insulin), latinsko insula pomeni otok, kemijska formula inzulina se glasi C254 H377 N65 O75 S6. Inzulin je ključni hormon (polipepidni) v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu. Proizvajajo ga beta celice Langerhansovih otočkov v trebušni slinavki. Po sestavi je beljakovina, sestavljena iz eninpetdesetih »zidakov«, ki jim pravimo aminokisline. Povzroča padec koncentracije glukoze v krvi in njeno pretvorbo v glikogen v jetrih.


Uporaba inzulina

Človeški insulin se razlikuje od govejega po treh aminokislinah, od svinjskega pa le po eni. Zaradi take sorodnosti in enake učinkovitosti pri zdravljenju sladkornih bolnikov s pridom uporabljamo naravni goveji in svinjski insulin ali mešanico obeh, pridobivajo pa ju z zapletenimi postopki izločanja in prečiščevanja iz živalskih trebušnih slinavk. Iz telečjih trebušnih slinavk pripravljen inzulin se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik diabetesa. Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem. Uživanje inzulina skozi usta je neučinkovito, saj je to beljakovina, ki se v prebavilih razgradi na osnovne »zidake«, kar ne deluje več zdravilno.

Vrste inzulinov

Glede na dolžino delovanja ločimo hitro (kratko) delujoče, srednje delujoče in počasi (dolgo) delujoče insuline. Glede na stopnjo prečiščenosti delimo insuline na običajne ali konvencionalne, ki postopno izgubljajo na pomenu, prečiščene (tudi monokomponentne) inzuline in »človeške« ali humane inzuline.

Splošno o inzulinu

Vsi inzulini so predstavljeni v obliki raztopin. Te so bodisi bistre (Insulin, Insulrap, Actrapid MC) bodisi motne (»mlečne«), kar velja za vse druge vrste inzulina (Actrapid HM, Minilente, Lente, Insulong…). Količino inzulina merimo z mednarodnimi enotami (pri nas E, v tujini U) Insulin na svetlobi in toploti hitreje razpada. Zato ga vsaj za daljši čas praviloma hranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 8 stopinj C, nikakor pa ne v zamrzovalniku.

Dodatne povezave (slike)

-Struktura inzulina
(rdeči:ogljik, zelen:kisik, moder:dušik, rožnato:žveplo; Modro-rožnati trakovi označujejo skelet [-N-C-C-]n v zaporedju aminokislin H-[-NH-CHR-CO-]n-OH proteina, kjer je R del, ki štrli iz skeleta vsake aminokisline)

-Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem

-Razlika med zgradbo inzulina in hemoglobina

Viri

-Sladkorna bolezen-priročnik za bolnike,Učne delavnice,1987,Ljubljana

-http://sl.wikipedia.org/wiki/Insulin

Personal tools