Inzulin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (14:49, 21 January 2010) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
'''INZULIN (tudi insulin)''', latinsko insula pomeni otok, kemijska formula inzulina se glasi C254 H377 N65 O75 S6. Inzulin je ključni hormon (polipepidni) v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu. Proizvajajo ga beta celice Langerhansovih otočkov v [http://sl.wikipedia.org/wiki/Trebu%C5%A1na_slinavka trebušni slinavki]. Po sestavi je beljakovina, sestavljena iz eninpetdesetih »zidakov«, ki jim pravimo [http://sl.wikipedia.org/wiki/Aminokislina aminokisline]. Povzroča padec koncentracije glukoze v krvi in njeno pretvorbo v glikogen v jetrih.  
+
Izraz '''INZULIN''' (tudi insulin) izhaja iz latinščine (latinsko insula pomeni otok). Kemijska formula inzulina je C<sub>254</sub>H<sub>377</sub>N<sub>65</sub>O<sub>75</sub>S<sub>6</sub>.  
 +
Inzulin je ključni hormon (polipepidnega tipa) v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu. Proizvajajo ga celice beta Langerhansovih otočkov v [http://sl.wikipedia.org/wiki/Trebu%C5%A1na_slinavka trebušni slinavki]. Po sestavi je beljakovina, sestavljena iz eninpetdesetih »zidakov«, ki jim pravimo [http://sl.wikipedia.org/wiki/Aminokislina aminokisline]. Povzroča padec koncentracije glukoze v krvi in njeno pretvorbo v glikogen v jetrih.  
-
== '''Uporaba inzulina''' ==
+
== Uporaba inzulina ==
-
Človeški insulin se razlikuje od govejega po treh aminokislinah, od svinjskega pa le po eni. Zaradi take sorodnosti in enake učinkovitosti pri zdravljenju sladkornih bolnikov s pridom uporabljamo naravni goveji in svinjski insulin ali mešanico obeh, pridobivajo pa ju z zapletenimi postopki izločanja in prečiščevanja iz živalskih trebušnih slinavk. Iz telečjih trebušnih slinavk pripravljen inzulin se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik [[diabetes]]a. Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem. Uživanje inzulina skozi usta je neučinkovito, saj je to beljakovina, ki se v prebavilih razgradi na osnovne »zidake«, kar ne deluje več zdravilno.
+
Človeški inzulin se razlikuje od govejega v treh aminokislinah, od svinjskega pa le v eni. Zaradi take sorodnosti in enake učinkovitosti pri zdravljenju sladkornih bolnikov s pridom uporabljamo naravni goveji in svinjski insulin ali mešanico obeh, pridobivajo pa ju z zapletenimi izolacijskimi postopki iz živalskih trebušnih slinavk. Iz telečjih trebušnih slinavk pripravljen inzulin se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik [[diabetes]]a. Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem. Uživanje inzulina skozi usta je neučinkovito, saj je to beljakovina, ki se v prebavilih razgradi na osnovne »zidake«, kar ne deluje več zdravilno.
-
== '''Vrste inzulinov''' ==
+
== Vrste inzulinskih preparatov ==
-
Glede na dolžino delovanja ločimo hitro (kratko) delujoče, srednje delujoče in počasi (dolgo) delujoče insuline. Glede na stopnjo prečiščenosti delimo insuline na običajne ali konvencionalne, ki postopno izgubljajo na pomenu, prečiščene (tudi monokomponentne) inzuline in »človeške« ali humane inzuline.
+
Glede na dolžino delovanja ločimo hitro (kratko) delujoče, srednje delujoče in počasi (dolgo) delujoče preparate. Glede na stopnjo prečiščenosti delimo inzuline na običajne (konvencionalne), ki postopno izgubljajo na pomenu, prečiščene (monokomponentne) inzuline in človeške (humane) inzuline.
-
== '''Splošno o inzulinu''' ==
+
== Splošno o inzulinu ==
-
Vsi inzulini so predstavljeni v obliki raztopin. Te so bodisi bistre (Insulin, Insulrap, Actrapid MC) bodisi motne (»mlečne«), kar velja za vse druge vrste inzulina (Actrapid HM, Minilente, Lente, Insulong…). Količino inzulina merimo z mednarodnimi enotami (pri nas E, v tujini U)
+
Vsi inzulinski preparati so v obliki raztopin. Te so bodisi bistre (Insulin, Insulrap, Actrapid MC) bodisi motne (»mlečne«), kar velja za vse druge vrste inzulina (Actrapid HM, Minilente, Lente, Insulong…). Količino inzulina merimo z mednarodnimi enotami (pri nas E, v tujini U).
Insulin na svetlobi in toploti hitreje razpada. Zato ga vsaj za daljši čas praviloma hranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 8 stopinj C, nikakor pa ne v zamrzovalniku.
Insulin na svetlobi in toploti hitreje razpada. Zato ga vsaj za daljši čas praviloma hranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 8 stopinj C, nikakor pa ne v zamrzovalniku.
-
== '''Dodatne povezave (slike)''' ==
+
== Slikovno gradivo ==
-
-[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Insulin.jpg Struktura inzulina] <br>
+
* [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Insulin.jpg Struktura inzulina] (citirano 21.1.2010) (rdeče:''ogljik'', zeleno:''kisik'', modro:''dušik'', rožnato:''žveplo''; modro-rožnati trakovi označujejo skelet sestavljen iz zaporedja aminokislin)<br>
-
(rdeči:''ogljik'', zelen:''kisik'', moder:''dušik'', rožnato:''žveplo''; Modro-rožnati trakovi označujejo skelet [-N-C-C-]n v zaporedju aminokislin H-[-NH-CHR-CO-]n-OH proteina, kjer je R del, ki štrli iz skeleta vsake aminokisline)<br>
+
-
-[http://farm4.static.flickr.com/3628/3302222646_46ea1050c1_o.jpg Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem]<br>
+
* [http://farm4.static.flickr.com/3628/3302222646_46ea1050c1_o.jpg Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem] (citirano 21.1.2010)<br>
-
-[http://www.kii2.ntf.uni-lj.si/e-kemija/file.php/1/output/Proteini1/inzulin_hemoglobin.JPG Razlika med zgradbo inzulina in hemoglobina]
+
* [http://www.kii2.ntf.uni-lj.si/e-kemija/file.php/1/output/Proteini1/inzulin_hemoglobin.JPG Razlika med zgradbo inzulina in hemoglobina] - ''zgradbi nista prikazani v enakem merilu'' (citirano 21.1.2010)
-
== '''Viri''' ==
+
== Viri ==
-
-Sladkorna bolezen-priročnik za bolnike,Učne delavnice,1987,Ljubljana
+
* Sladkorna bolezen - priročnik za bolnike, Ljubljana: Učne delavnice,1987
-
 
+
* [http://sl.wikipedia.org/wiki/Insulin Inzulin] na Wikipediji
-
-http://sl.wikipedia.org/wiki/Insulin
+
[[Category:LEX]]
[[Category:LEX]]

Current revision

Izraz INZULIN (tudi insulin) izhaja iz latinščine (latinsko insula pomeni otok). Kemijska formula inzulina je C254H377N65O75S6. Inzulin je ključni hormon (polipepidnega tipa) v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu. Proizvajajo ga celice beta Langerhansovih otočkov v trebušni slinavki. Po sestavi je beljakovina, sestavljena iz eninpetdesetih »zidakov«, ki jim pravimo aminokisline. Povzroča padec koncentracije glukoze v krvi in njeno pretvorbo v glikogen v jetrih.

Contents

Uporaba inzulina

Človeški inzulin se razlikuje od govejega v treh aminokislinah, od svinjskega pa le v eni. Zaradi take sorodnosti in enake učinkovitosti pri zdravljenju sladkornih bolnikov s pridom uporabljamo naravni goveji in svinjski insulin ali mešanico obeh, pridobivajo pa ju z zapletenimi izolacijskimi postopki iz živalskih trebušnih slinavk. Iz telečjih trebušnih slinavk pripravljen inzulin se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik diabetesa. Inzulin dajemo bolniku vedno le z injiciranjem. Uživanje inzulina skozi usta je neučinkovito, saj je to beljakovina, ki se v prebavilih razgradi na osnovne »zidake«, kar ne deluje več zdravilno.

Vrste inzulinskih preparatov

Glede na dolžino delovanja ločimo hitro (kratko) delujoče, srednje delujoče in počasi (dolgo) delujoče preparate. Glede na stopnjo prečiščenosti delimo inzuline na običajne (konvencionalne), ki postopno izgubljajo na pomenu, prečiščene (monokomponentne) inzuline in človeške (humane) inzuline.

Splošno o inzulinu

Vsi inzulinski preparati so v obliki raztopin. Te so bodisi bistre (Insulin, Insulrap, Actrapid MC) bodisi motne (»mlečne«), kar velja za vse druge vrste inzulina (Actrapid HM, Minilente, Lente, Insulong…). Količino inzulina merimo z mednarodnimi enotami (pri nas E, v tujini U). Insulin na svetlobi in toploti hitreje razpada. Zato ga vsaj za daljši čas praviloma hranimo v hladilniku pri temperaturi 4 do 8 stopinj C, nikakor pa ne v zamrzovalniku.


Slikovno gradivo

  • Struktura inzulina (citirano 21.1.2010) (rdeče:ogljik, zeleno:kisik, modro:dušik, rožnato:žveplo; modro-rožnati trakovi označujejo skelet sestavljen iz zaporedja aminokislin)

Viri

  • Sladkorna bolezen - priročnik za bolnike, Ljubljana: Učne delavnice,1987
  • Inzulin na Wikipediji
Personal tools