Kalcitonin

From Wiki FKKT

Revision as of 14:35, 5 January 2010 by Petra.Strazar (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Kalcij je v telesu nujen za številne telesne funkcije, kot so krčenje mišic, živčna prevodnost in pravilno delovanje številnih encimov. Največje zaloge kalcija so v kosteh, shranjen pa je tudi v celicah in krvi. Telo vsrka večino kalcija iz prebavil, presežek pa izloči s sečem. S prehajanjem kalcija iz kosti v kri se vzdržuje njegova koncentracija v krvi. Če se iz kosti izloči preveč kalcija, postanejo krhke.

Koncentracijo kalcija v krvi uravnavata dva hormona: paratiroidni hormon in kalcitonin.


Kalcitonin je hormon, sestavljen iz 32 aminokislin, ki nastaja v obščitniških žlezah, ščitnici in priželjcu (timusu). Poveča prehajanje kalcija iz krvi v kosti in tako zniža koncentracijo kalcija v krvi.

Contents


Kalcitonin sodeluje predvsem pri varovanju okostja v obdobjih, ko potrebujemo več kalcija, kot so rast, nosečnost in dojenje ter pri starejših ljudeh. Zdravljenje s kalcitoninom je zelo učinkovito pri:

• Pagetovi bolezeni (To je kronična bolezen okostja, pri kateri deli kosti nenormalno rastejo, se povečajo in zmehčajo. Napredovanje Pagetove bolezni upočasnijo etindronat, pamironat ali kalcitonin.)

• in osteoporozi (To je bolezen, pri kateri se postopoma redči kostnina, kosti zato postanejo šibkejše in se laže zlomijo.).


Kalcitonin zavira osteoklaste pri razgradnji kosti. Kot zdravilo je v obliki:

• pršila za nos (odmerja se enkrat dnevno in kot posledica razširjenja žil se lahko pojavita občutek vročine in rdečica na obrazu),

• in injekcij pod kožo ali v mišico.


Če ščitnica tvori preveč kalcitonina, lahko pri bolniku povzroča nenavadne težave, zato bo zdravnik predlagal odstranitev ščitnice.


Lastnosti:

Molekulska masa: 3416.88152 [g/mol]

Molekulska formula: C146H243N43O47S2

XLogP3-AA: -17.1

H-Bond Donor: 50

H-Bond Acceptor: 54


Slika:

Kalcitonin


Viri in literatura:

• Veliki zdravstveni priročnik: za domačo uporabo. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 2002.

• Ozono, K et al. Clin Calcium. (2009). Hormones and osteoporosis update. Calcitonin, CGRP and bone. [Online]. [Citirano 3. jan. 2010; 16:13]. Dostopno na spletnem naslovu: Hormones and osteoporosis update. Calcitonin, CGRP and bone.

• Wimalawansa SJ et al. Crit Rev Neurobiol. (1997). Amylin, calcitonin gene-related peptide, calcitonin, and adrenomedullin: a peptide superfamily. [Online]. [Citirano 3.jan. 2010; 16.25]. Dostopno na spletnem naslovu: Amylin, calcitonin gene-related peptide, calcitonin, and adrenomedullin: a peptide superfamily.

• Naot D, Cornish J. et al. Bone. (2008). The role of peptides and receptors of the calcitonin family in the regulation of bone metabolism. [Online]. [Citirano 3.jan. 2010; 16.43]. Dostopno na spletnem naslovu: The role of peptides and receptors of the calcitonin family in the regulation of bone metabolism.

• Huebner AK et al. Arch Biochem Biophys. (2008). The role of calcitonin and alpha-calcitonin gene-related peptide in bone formation. [Online]. [Citirano 3.jan. 2010; 16.25]. Dostopno na spletnem naslovu: The role of calcitonin and alpha-calcitonin gene-related peptide in bone formation.

Personal tools