Kalikrein

From Wiki FKKT

Revision as of 13:33, 4 January 2012 by Matic92 (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search
 Kalikreini so podskupina encimov serin proteaz. To so encimi, ki so zmožni cepitve peptidnih vezi v proteinih.

 Prvič so jih opisali leta 1934, ko je E. Werle odkril novo vrsto encimov v trebušni slinavki. Poimenoval jih je kalikrein, iz grške besede za trebušno slinavko. Ker je bila v pankrasu prisotna velika količina teh encimov, so predvidevali, da je to tudi njihovo izvorno mesto. Sedaj vemo, da so kalikreini prisotni tudi v bioloških tekočinah sesalcev in nekaterih kačjih strupih.

 Kalikreine delimo v dve skupini, plazemski in tkivni kalikrein. Plazemski kalikrein (EC 3.4.21.34; tudi imenovan kininogenin) cepi peptidne vezi med lizinskem amino kislinskem ostankom in argininskem amino kislinskem ostankom ter argininskem amino kislinskem ostankom in serinskem amino kislinskem ostankom v kininogenu, s tem ga pretvori v bradikinin. Plazemski kalikrein tudi aktivira hagemanov faktor (faktor XII pri strjevanju krvi). Tkivni kalikrein (EC 3.4.21.35) cepi peptidne vezi v majnjših molekulah med metioninskem amino kislinskem ostankom in nespecifičnem amino kislinskem ostankom ter leucinskem amino kislinskem ostankom in nespecifičnem amino kislinskem ostankom. 
VIRI

Raspi, Giorgio "Kallikrein and kallikrein-like proteinases: purification and determination by chromatographic and electrophoretic methods" Journal of Chromatography B 684: 265-287, 1996. Slovenski medicinski slovar Kallikrein, Wikipedia Britanica

ZUNANJE POVEZAVE


Kalikrein KLK5 Kalikrein KLK2

Personal tools