Kalpain

From Wiki FKKT

Revision as of 17:04, 23 January 2014 by Nina.Podjed (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Kalpain je protein, ki je odvisen od kalcija. Spada med encime proteaze. Najdemo ga pri sesalcih in nekaterih drugih organizmih. Obstaja več kot 12 različnih oblik tega proteina. Med peptidnimi substrati je največja specifičnost za majhne hidrofobne aminokisline (levcin, valin in izolevcin) na položaju P2 in za velike hidrofobne aminokisline (fenilalanin in tirozin) na položaju P1 (slika molekule).

Odkritje

Kalpain so odkrili leta 1964, ko so odkrili proteolistke aktivnosti, ki jih povzroča proteaza, ki je aktivirana preko kalcija v možganih, očesnih lečah in drugih tkivih. Prvič so encim izolirali v poznih šestdesetih letih 20. stoletja v možganih podgan in skeletnih mišicah.

Funkcija

Čeprav fiziološka vloga kalpaina še ni dobro raziskana, vemo, da sodeluje pri celični mobilnosti in celičnem ciklu. Pomemben je predvsem v nevronih in v mišičnih celicah. Nekatere raziskave kažejo tudi, da naj bi kalpain sodeloval pri strjevanju krvi in pri apoptotski celični smrti. Je bistven pri nekrozi in ima pomembno vlogo v spominu.

Zaradi strukturne in funkcionalne raznolikosti je kalpain povezan z različnimi obolenji; vsaj dve znani genetski obolenji in ena od oblik raka so povezani s kalpainom.

Viri

http://en.wikipedia.org/wiki/Calpain

http://www.nature.com/nsmb/journal/v9/n4/full/nsb0402-239.html

http://calpain.org/

http://www.emdmillipore.com/life-science-research/calpain-inhibitors/c_Pwqb.s1Lz5EAAAEW0WEfVhTm

http://www.scbt.com/chemicals-table-calpain_inhibitors.html

Personal tools