Karboanhidraza

From Wiki FKKT

Revision as of 16:59, 6 January 2010 by Jerneja.Dular (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Contents

Splošno

Karboanhidraza (carbonic anhydrase) je encim, ki ga najdemo v mnogih telesnih tkivih, tudi v očesu. Njegova funkcija je, da katalizira reverzibilno reakcijo, pri kateri pride do hidracije ogljikovega dioksida in dehidracije ogljikove kisline.

Slika 1 Slika 2

Znotraj strukture karboanhidraze je cinkov 2+ ion, ki pomaga aktivirati vezno vodno molekulo, da lahko ustvari hidroksidni ion, tako da slednji lahko direktno napade ogljikov dioksid in ustvari bikarbonatni ion.


Enačba reakcije: CO2 + H2O karboanhidraza> HCO3- + H+ (visoka koncentracija ogljikovega dioksida v tkivih)

Slika 3

Zgornja reakcija poteka veliko počasneje, če v njej ni katalizatorja. Ob prisotnosti karboanhidraze je reakcija omejena samo s tem, kako hitro lahko reaktanta reagirata, sicer pa je ta ena najhitrejših encimskih reakcij.


Karboanhidraze so prisotni v eritrocitih kot pospeševalci reakcije. Ta reakcija sicer poteka samodejno, a brez katalizatorja ni dovolj hitra, da bi zadoščala potrebam višje razvitih živali. Ogljikov dioksid vstopi v kri iz tkiv, v krvi ga sprejmejo eritrociti in sprostijo kot hidrogenkarbonat.


Učinek karboanhidraz je dobro viden pri pitju gaziranih pijač, saj le-te ob odprtju relativno počasi izgubljajo ogljikov dioksid, ko pa pridejo v stik s slino, v kateri so prisotni ti encimi, pa se izločanje ogljikovega dioksida naglo pospeši.


Družine karboanhidraz

Znanih je 5 poglavitnih družin karboanhidraz. Označujemo jih z grškimi črkami α, β, γ, δ, ε.


Družine karboanhidraz
DRUŽINA: NAHAJALIŠČE:
α karboanhidraze pri sesalcih
β karboanhidraze v kloroplastih rastlin in v prokariontih
γ karboanhidraze v metanskih bakterijah, ki rastejo v vročih izvirih
δ karboanhidraze v nekaterih vrstah planktona
ε karboanhidraze v nekaterih bakterijah, ki vsebujejo karboksisome


Inhibitorji karboanhidraz

Inhibitor je beljakovina, ki se spoji z encimi in tako blokira njihovo katalitično delovanje. Med inhibitorje karboanhidraz spadajo diuretiki, antiglaukomi, antiepileptiki... Več

Dodatne povezave na splet

[1]


Viri in literatura

Personal tools