Karoten

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Sgradisar (Talk | contribs)
(New page: == '''KAROTENI''' == '''Opis''': Karoten je oranžen fotosintetični pigment, ki igra pomembno vlogo pri fotosintezi. Najdemo ga v veliko vrstah sadja in zelenjave (oranžna barva, n...)
Next diff →

Current revision

KAROTENI

Opis: Karoten je oranžen fotosintetični pigment, ki igra pomembno vlogo pri fotosintezi. Najdemo ga v veliko vrstah sadja in zelenjave (oranžna barva, npr. korenje). Obstaja več različic (alfa, beta, gama, delta), od katerih je najpomembnejši beta-karoten.

Beta karoten: Beta-karoten je provitamin vitamina A, kar pomeni, da se v jetrih pretvarja v vitamin A glede na potrebe organizma in tako veča odpornost organizma v boju z boleznimi, predvsem so tu mišljene maligne spremembe. Je najučinkovitejši pri zagotavljanju zadostnih količin vitamina A (retinola) v organizmu. Telo ga namreč pretvarja po potrebi, uporaba samega vitamina A pa lahko privede do toksičnosti. Opozoriti je treba, da pri otrocih ta pretvorba ni tako obsežna kot pri odraslih, zato lahko pride do pomanjkanja vitamina A pri otrocih. Pri hipotiroidnih osebah (bolnikih z okvaro ščitnice) pa je proces konverzije močno oviran, praktično zaustavljen. Beta karoten je močan antioksidant, zato se tudi uporablja kot stabilizator v živilski industriji, kot barvilo pa smo ga že omenili. Za učinkovito konverzijo beta karotena v retinol moramo organizmu zagotoviti zadostno količino vitamina C, cinka, beljakovin in ščitničnih hormonov, za absorpcijo in skladiščenje vitamina A in njegovih prekurzorjev v jetrih pa je nujna zadostna količina žolča in maščob. Jetra skladiščijo zadostne količine vitamina A za nekaj mesecev, do tkiv pa potuje tako, da se veže na RBP (retinol binding protein), beljakovino, ki veže retinol. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči upočasnitev in ustavitev rasti pri otrocih, formiranje kosti, težave s plodnostjo in nočno slepoto.

Alfa karoten: Ima podobne učinke kot beta izomer, le da je pri konverziji v retinol za približno polovico manj aktiven.

Kje se nahaja: Beta-karoten najdemo v naravi v vseh zelenih rastlinah, pri tem pa so najbogatejši z njim rabarbara, korenje, špinača in ohrovt, od sadja pa dinja in marelica. Najdemo ga tudi v mangu, zelju in brokoliju. Še več beta karotena vsebujejo mladi listi mnogih divjih rastlin, to so kopriva, detelja, lucerna, trpotec, kislica, plodovi jerebike in šipka ter alge. Zelenjavo uživajte skupaj z oljem, najbolj priporočljiva je uporaba oljčnega olja, kajti telo potrebuje maščobo za uspešno absorpcijo karotena. Pri tem se moramo zavedati, da so živila danes žal močno onesnažena z raznimi pesticidi in nitrati, zaradi česar je bolje jemati prečiščene koncentrirane pripravke kot dodatke k vsakodnevni prehrani. Priporočena uporaba koncentriranih pripravkov je nekaj mesecev pred in med sončenjem; vsem, ki želijo zaščititi organizem in vid pred škodljivimi vplivi okolja; osebam, ki pogosto gledajo televizijo in delajo z računalnikom; pri pomanjkanju vitamina A.

Proizvodnja : Umetno ga proizvajajo s pomočjo bakterij Blakeslea trispora ter fermentacijskega procesa, naravno pa iz vrste morskih alg. Pridobivajo ga iz rastlinskih virov - zanj je značilna prav posebna vrsta alge z visoko vsebnostjo karotenov, ki jih gojijo v toploh morjih. Ta karoten je predhodnik vitamina A, vsebuje pa ga spojina renital, ki je ključnega pomena pri procesu gledanja.

Blagodejni učinki : Beta karoten se v telesu počasi pretvori v vitamin A, ki se večinoma nalaga v jetrih ter omogoča normalen vid ter razvoj, obnovo in delovanje povrhnjice kože in sluznice, ugodno deluje pri nekaterih kožnih boleznih, celjenju ran, prebavnih motnjah in pomanjkanju teka, preprečuje infekcije sluznic, ščiti pred nekaterimi oblikami raka ( na pljučih, v grlu, požiralniku in sečniku), poveča količino pigmenta v koži, ki skrajšuje potreben čas, da lepo porjavimo, varuje kožo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, zagorelost pa se zaradi njega ohrani dalj časa. V mladosti vpliva tudi na rast in razvoj kosti in zob.

Nevarnosti: Rumena koža, oranžne dlani in podplati: Preveč karotena povzroča rumeno kožo. Ti znaki lahko pomenijo, da je vaša ščitnica premalo aktivna, zato v krvi zastaja preveč beta karotena. Če je vaša koža še suha in hladna, se počutite utrujene in šibke, nikar ne odlašajte s krvnim testom. Če imate preleno ščitnico, boste morali biti zelo pazljivi pri prehrani. Raziskave so pokazale, da umetno proizveden betakaroten povečuje verjetnost tvorbe raka na pljučih in prostati ter povečuje verjetnost smrti pri kadilcih. V primeru uporabe naravnega karotena, tega niso zasledili.

Personal tools