Ketonska telesa

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Anapos (Talk | contribs)
(New page: == Ketonska telesa == '''Ketonska telesa''' so spojine, katerih sinteza se poviša v času, ko v krvi primanjkuje '''glukoze''' in tkiva niso dovolj dobro priskrbljena z energijo. Mednje s...)
Next diff →

Revision as of 21:00, 11 December 2010

Ketonska telesa

Ketonska telesa so spojine, katerih sinteza se poviša v času, ko v krvi primanjkuje glukoze in tkiva niso dovolj dobro priskrbljena z energijo. Mednje sodijo 3 vrste kemijskih spojin, ki nastanejo kot stranski produkt presnove maščobnih kislin: aceton, acetoacetat in beta-hidroksibutirat. (slika [1]) Vsako nastajanje teh spojin v organizmu se imenuje ketogeneza in je v majhnih količinah potrebna za organizem. Ko pa je ketogeneza prekomerna, se koncentracija ketonskih teles v organizmu poviša in nastopi ketoza. Pri zelo visokih koncentracijah ketonskih teles se pH v organizmu nevarno zniža - to stanje imenujemo ketoacidoza. Ko so ketonska telesa nakopičena v krvi (ni pomoči inzulina), se »prelijejo« v urin in na ta način se jih telo znebi.(slika [2]) Acetona se lahko znebi tudi skozi pljuča. To daje dihu sladen vonj.

Ketonska telesa nastajajo zlasti v jetrih v mitohondrijih, kadar pride do pomanjkanja ogljikovih hidratov, telesu in organizem začne izrabljati energijo s pomočjo razgradnje maščobnih kislin. So poglavitni vir energije v celicah srčne mišičnine, v času stradanja pa začnejo ketonska telesa izrabljati tudi možgani. Možgani namreč ob primanjkovanju glukoze ne morejo črpati energije iz drugih virov (npr. iz maščobnih kislin). Po 3 dneh stradanja dobijo možgani 30% energije iz ketonskih teles. Po približno 40 dneh, do 70%. Če se ketonska telesa dolgo časa nahajajo v telesu pride do resnih bolezni in tudi do kome.

Ketonska telesa imenujemo tako, ker izvirajo iz spojin, ki so kemijsko gledano ketoni. Aceton in acetoacetat prav tako vsebujeta v strukturi ketonsko skupino, medtem ko beta-hidroksibutirat kemijsko gledano ni keton. Ketonska telesa se sintetizirajo iz acetil-CoA.

Viri:

- http://www.paralumun.com/diabetesketone.htm

- http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=11541

- http://en.wikipedia.org/wiki/Ketone_bodies

- http://sl.wikipedia.org/wiki/Ketonska_telesa

- http://sl.wikipedia.org/wiki/Ketoacidoza

Personal tools