Kimotripsin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: Kimotripsin (chymotrypsin) je prebavni encim ,ki deluje kot katalizator. Nahaja v trebušni slinavki in pripada družini encimov, ki se imenujejo serinske proteaze in vsebujejo trips...)
Current revision (09:39, 19 February 2010) (view source)
 
(2 intermediate revisions not shown.)
Line 1: Line 1:
 +
Kimotripsin je prebavni encim, ki se sintetizira v trebušni slinavki. Pripada skupini encimov, ki se imenujejo serinske proteaze, med katere sodita tudi tripsin in elastaza. Ti encimi cepijo proteine (beljakovine) na manjše polipeptide, pri čemer ima ključno katalitično vlogo serinski ostanek v aktivnem mestu encima. Kimotripsin  hidrolizira peptidno vez aminokislin s hidrofobno stransko verigo kot so: triptofan, tirozin in fenilalanin.
 +
Kimotripsin je aktiven pri nevtralnem pH. Ker delno prebavljena hrana iz želodca prihaja v dvanajstnik zelo kisla, je treba želodčno kislino HCl(solna kislina) nevtralizirati z izločki trebušne slinavke. Serin v aktivnem mestu je mogoče blokirati z različnimi reagenti, npr. z diizofosfofluoridom in tako zaustaviti aktivnost serinskih proteinaz. Razen serina v mehanizmu cepitve peptidne vezi sodelujeta še dva eminokislinska ostanka, tako da skupaj sestavljajo tako imenovano 'katalitično triado'.
 +
Kimotripsin v trebušni slinavki je v neaktivnem stanju kot kimotripsinogen, ko pride v prebavni trakt, pa ga tripsin aktivira v kimotripsin. Kimotripsin deluje podobno kot tripsin, vendar je nekoliko manj aktiven. Kimotripsin in tripsin delujeta lažje na denaturirane (s kuhanjem ali s prebavo v želodcu) beljakovine.
-
 
+
[http://www.bmb.psu.edu/faculty/tan/lab/gallery/chymo_ribbon2.jpg Struktura kimotripsina]
-
 
+
-
Kimotripsin (chymotrypsin) je prebavni encim ,ki deluje kot katalizator. Nahaja v trebušni slinavki in pripada družini encimov, ki  se imenujejo serinske proteaze in vsebujejo tripsin. Ti encimi cepijo proteine(beljakovine) na manjše polipeptide, na strani verige serina igrajo katalitično vlogo v cepljenju. Kimotripsin  hidrolizira peptidno vez aminokisline z dolgo hidrofobno stranjo verige kot so: triptofan, tirozin in fenilalanin.
+
-
Kimotripsin je aktiven pri nevtralnem pH, ki se doseže z nevtralizacijo HCl(solna kislina) iz NaHCO3(soda bikarbona) in iz soka trebusne slinavke.  Solna kislina(HCl) se nahaja  v želodčnem soku. Tripsin, elastaza in kimotripsin vsebujejo v svoji strukturi serinski ostanek. Reagenti, npr. (diizofosfoflorid), ki interagirajo s serinom, na tak nacin inaktivirajo te encime.
+
-
 
+
-
Kimotripsin v trebušni slinavki je v neaktivnem stanju kot kimotripsinogen,  ko pride v prebavni trakt (črevo), ga tripsin aktivira v kimotripsin. Kimotripsin deluje podobno kot tripsin  vendar malce slabše. Kimotripsin in tirozin delujeta lažje na denaturirane (s kuhanjem ali s prebavo v želodcu) beljakovine.
+
-
 
+
-
Viri:
+
-
http://images.google.si/images?gbv=2&hl=sl&ei=AxJDS_2eGNWcsAap8qmDAg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=chymotrypsin&spell=1&start=0
+
-
http://www.bio.davidson.edu/Courses/Molbio/MolStudents/spring2003/MaloneyH/chymotrypsintemplate.html
+
-
http://www.medenosrce.net/pogled.asp?ID=470
+
-
 
+
-
Pripravila: Sabrina Čermelj
+
-
 
+
[[Category:LEX]]
[[Category:LEX]]

Current revision

Kimotripsin je prebavni encim, ki se sintetizira v trebušni slinavki. Pripada skupini encimov, ki se imenujejo serinske proteaze, med katere sodita tudi tripsin in elastaza. Ti encimi cepijo proteine (beljakovine) na manjše polipeptide, pri čemer ima ključno katalitično vlogo serinski ostanek v aktivnem mestu encima. Kimotripsin hidrolizira peptidno vez aminokislin s hidrofobno stransko verigo kot so: triptofan, tirozin in fenilalanin. Kimotripsin je aktiven pri nevtralnem pH. Ker delno prebavljena hrana iz želodca prihaja v dvanajstnik zelo kisla, je treba želodčno kislino HCl(solna kislina) nevtralizirati z izločki trebušne slinavke. Serin v aktivnem mestu je mogoče blokirati z različnimi reagenti, npr. z diizofosfofluoridom in tako zaustaviti aktivnost serinskih proteinaz. Razen serina v mehanizmu cepitve peptidne vezi sodelujeta še dva eminokislinska ostanka, tako da skupaj sestavljajo tako imenovano 'katalitično triado'.

Kimotripsin v trebušni slinavki je v neaktivnem stanju kot kimotripsinogen, ko pride v prebavni trakt, pa ga tripsin aktivira v kimotripsin. Kimotripsin deluje podobno kot tripsin, vendar je nekoliko manj aktiven. Kimotripsin in tripsin delujeta lažje na denaturirane (s kuhanjem ali s prebavo v želodcu) beljakovine.

Struktura kimotripsina

Personal tools