Kimotripsin

From Wiki FKKT

Revision as of 10:25, 5 January 2010 by Sabri (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, searchKimotripsin (chymotrypsin) je prebavni encim ,ki deluje kot katalizator. Nahaja v trebušni slinavki in pripada družini encimov, ki se imenujejo serinske proteaze in vsebujejo tripsin. Ti encimi cepijo proteine(beljakovine) na manjše polipeptide, na strani verige serina igrajo katalitično vlogo v cepljenju. Kimotripsin hidrolizira peptidno vez aminokisline z dolgo hidrofobno stranjo verige kot so: triptofan, tirozin in fenilalanin. Kimotripsin je aktiven pri nevtralnem pH, ki se doseže z nevtralizacijo HCl(solna kislina) iz NaHCO3(soda bikarbona) in iz soka trebusne slinavke. Solna kislina(HCl) se nahaja v želodčnem soku. Tripsin, elastaza in kimotripsin vsebujejo v svoji strukturi serinski ostanek. Reagenti, npr. (diizofosfoflorid), ki interagirajo s serinom, na tak nacin inaktivirajo te encime.

Kimotripsin v trebušni slinavki je v neaktivnem stanju kot kimotripsinogen, ko pride v prebavni trakt (črevo), ga tripsin aktivira v kimotripsin. Kimotripsin deluje podobno kot tripsin vendar malce slabše. Kimotripsin in tirozin delujeta lažje na denaturirane (s kuhanjem ali s prebavo v želodcu) beljakovine.

Viri: http://images.google.si/images?gbv=2&hl=sl&ei=AxJDS_2eGNWcsAap8qmDAg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=chymotrypsin&spell=1&start=0 http://www.bio.davidson.edu/Courses/Molbio/MolStudents/spring2003/MaloneyH/chymotrypsintemplate.html http://www.medenosrce.net/pogled.asp?ID=470

Pripravila: Sabrina Čermelj

Personal tools