Kloramfenikol

From Wiki FKKT

Revision as of 13:47, 5 January 2013 by Renata Bevec (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search


Kloramfenikol je antibiotik z IUPAC imenom 2,2–dikloro-N-[(1R, 2R)-2-hidroksi-1-(hidroksimetil)-2-(4-nitrofenil)etil]acetamid, ki so ga prvič izolirali iz bakterije Streptomyces venezuelae leta 1947. Izdelujejo ga sintetično. Deluje proti različnim mikroorganzimom (bakteriostatični antibiotik) ter zavira tvorbo bakterijskih proteinov v grampozitivnih, gramnegativnih aerobnih bakterijah, anaerobnih bakterijah. Deluje na 50S ribosomsko podenoto in prepreči vezavo ribosomov na mRNA.


Ima zelo širok spekter delovanja, vendar se uporablja le v primeru, ko drugega zdravila ni ali pa je povzročitelj občutljiv nanj, saj je zelo toksičen in lahko poškoduje celice v kostnem mozgu ter povzroči krvne motnje. Tako se uporablja za zdravljenje tifusa, kolere odporne proti tetraciklinu, hudih oblik meningitisa, rikecioz in možganskih absces (ognojkov). S kloramfenikolom zdravimo tudi okužbe očes – veznice in roženice, ki so jih povzročile bakterije in deluje tako, da zavre njihovo delovanje. Nahaja se v obliki mazila za oko. V redkih primerih, se uporablja tudi za zdravljenje vnetij zunanjega sluhovoda, v obliki kapljic. Zdravilo se v telo vnaša topično ali paranteralno.
Uživanje kloramfenikola lahko povzroči stranske učinke. Lahko pride do aplastične anemije, sivega sindroma pri novorojenčkih in odraslih, okužb, krvavitev. Ni rakotvorni antibiotik.

Kloramfenikol je na voljo v obliki 250 mg kapsul (primer kapsul[1]) ali tekočin 125mg/5mL.
Njegovi strukturni značilnosti sta aromatska nitro spojina in dva klorova atoma (skica molekule[2]) Molekulska formula je C11H12Cl2N2O5 in ima molsko maso 323,132 g/mol.

" Viri


1. Marks' basic medical biochemistry second edition, M. Lieberman, A. D. Marks, C. Smith, Lippincott Williams & Wilkins August, 2004
2. http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1648
3. http://www.online-medical-dictionary.org/definitions-k/kloramfenikol.html
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Chloramphenicol
5. http://www.bolezen.si/ostale-zdravstvene-teme/antibiotiki/2074-kloramfenikol
6. http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/medicinski-slovar/
7. fk.uni-mb.si/fkweb-datoteke/Mikrobiologija/antibiotiki.doc

Personal tools