Kloramfenikol

From Wiki FKKT

Revision as of 17:11, 6 January 2013 by Renata Bevec (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search


Kloramfenikol je antibiotik z IUPAC imenom 2,2–dikloro-N-[(1R, 2R)-2-hidroksi-1-(hidroksimetil)-2-(4-nitrofenil)etil]acetamid, ki so ga prvič izolirali iz bakterije Streptomyces venezuelae leta 1947. Izdelujejo ga sintetično. Deluje proti različnim mikroorganzimom (bakteriostatični antibiotik) ter zavira tvorbo bakterijskih proteinov v grampozitivnih, gramnegativnih aerobnih bakterijah, anaerobnih bakterijah. Veže se na 50S ribosomsko podenoto in preprečuje vezavo ribosomov na mRNA.


Ima zelo širok spekter delovanja, vendar se uporablja le v primeru, ko drugega zdravila ni ali pa je povzročitelj občutljiv nanj, saj je zelo toksičen in lahko poškoduje celice v kostnem mozgu ter povzroči krvne motnje. Tako se uporablja za zdravljenje tifusa, kolere odporne proti tetraciklinu, hudih oblik meningitisa, rikecioz in možganskih absces (ognojkov). S kloramfenikolom zdravimo tudi okužbe očes – veznice in roženice, ki so jih povzročile bakterije in deluje tako, da zavre njihovo delovanje. Nahaja se v obliki mazila za oko. V redkih primerih, se uporablja tudi za zdravljenje vnetij zunanjega sluhovoda, v obliki kapljic. Zdravilo se v telo vnaša topično ali paranteralno.
Uživanje kloramfenikola lahko povzroči stranske učinke. Lahko pride do aplastične anemije, sivega sindroma pri novorojenčkih, okužb, zavira zorenje eritrocitov. Ni rakotvorni antibiotik.
Kloramfenikol-acetil-transferaza razgrajuje kloramfenikol in povzroča njegovo odpornost. Presnavlja se z glukuronil transferazo v jetrih ter se izloča v urinu kot glukuronit.

Kloramfenikol je na voljo v obliki 250 mg kapsul (primer kapsul[1]) ali tekočin 125mg/5mL.
Njegovi strukturni značilnosti sta aromatska nitro spojina in dva klorova atoma (skica molekule[2]). Molekulska formula je C11H12Cl2N2O5 in ima molsko maso 323,132 g/mol.

" Viri


- Marks' basic medical biochemistry second edition, M. Lieberman, A. D. Marks, C. Smith, Lippincott Williams & Wilkins August, 2004
- http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1648
- http://www.online-medical-dictionary.org/definitions-k/kloramfenikol.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Chloramphenicol
- http://sl.wikipedia.org/wiki/Kloramfenikol
- http://www.bolezen.si/ostale-zdravstvene-teme/antibiotiki/2074-kloramfenikol
- http://www.zdravstvena.info/vsznj/antibiotiki-penicilin-cefalosporin-tetraciklini-kloramfenikol-penicilini-tuberkulostatiki-fungicidi/
- http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/medicinski-slovar/
- fk.uni-mb.si/fkweb-datoteke/Mikrobiologija/antibiotiki.doc

Personal tools