Kobalamin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

MNovinec (Talk | contribs)
(New page: Kobalamin oziroma z drugim imenom vitamin B12 je ena izmed številnih drugih vitaminov kompleksa B. Jedro molekule kobalamina je kobaltov kovinski ion, zato ima molekula po njem tako ime. ...)
Next diff →

Revision as of 20:14, 17 November 2013

Kobalamin oziroma z drugim imenom vitamin B12 je ena izmed številnih drugih vitaminov kompleksa B. Jedro molekule kobalamina je kobaltov kovinski ion, zato ima molekula po njem tako ime.

Kobalamin ima ključno vlogo pri normalnem delovanju možganov in živčevja ter tvorbi rdečih krvničk eritrocitov. Pomembno vlogo ima pri presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Kobalamin je koencim, kar pomeni, da s pomočjo drugih encimov vpliva in sodeluje pri kemijskih reakcijah v organizmih. Udeležen je tudi v metaboličnih procesih vsake telesne celice in tudi pri sintezi DNK ter pretvorbi energij iz maščobnih kislin. Molekula prehranskega dopolnila vitamina B12 deluje tudi kot vir povečevanja telesnih energij. Industrijsko se ga pridobiva le z delovanjem določenih bakterijskih celic, ki ga proizvajajo. V velikih količinah ga najdemo pretežno le v živalskih in mlečnih izdelkih, medtem pri rastlinskih sojini in določeni žitni izdelki. Molekula vodotopnega kobalamina je tudi največja in najtežja ter najbolj zapletena molekulska struktura od ostalih drugih vitaminov, zato se ga težje absorbira v krvni obtok. V krvni obtok se ga absorbira le z združitvijo pomembnega intrinzičnega faktorja, kot je glikoprotein. Priporočena dnevna količina vitamina B12 za odraslega človeka je 2,5 µg. Večina zalog vitamina B12 za človeka je v jetrih, nekaj jih je v ledvicah in drugih tkivih ter zadostujejo skozi leta. Za dolgoletne vegane se pogosto prepozna pomanjkanje tega vitamina, ker ne zaužijejo mlečne in živalske izdelke razen alg in farmacevtskih preparatov. Simptomi pomanjkanja so lahko, kot so perniciozna anemija, demenca, izčrpanost, mravljinčenje, razdražljivost, odrevenelost.

Viri: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12 http://sl.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12#Vitamin_B12_kot_prehransko_dopolnilo http://www.e-vitamin.si/vitamin-b.html http://www.hujsaj-zdravo.si/zdravje/zdrav_zivljenjski_slog/vitamin_b12_kobalamin/?print=Y http://b12kobalamin.blogspot.com/2012/03/kaj-je-kobalamin-oziroma-b12.html http://www.dimenzijazdravja.si/zdravje4/vitamini/vitamin-b/vitamin-b12 http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/123-vitamin-b12.html http://www.poslovni-bazar.si/?mod=articles&article=1659 http://www.zdravniski-nasveti.net/?nStran=teme&tema=vege&pog=3

Personal tools