Kvercetin

From Wiki FKKT

Revision as of 11:40, 4 January 2010 by Cibaba (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Kvercetin je protivnetna, antibakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina. Deluje prek imunskega sistema in zavira alergijske odzive (zavira sproščanje histamina iz celic) ter verjetno zavira tudi alergije (npr. seneni nahod). Kemijsko je podoben kromolinu, antialergijskemu zdravilu, ki preprečuje izplavljanje histamina. Zaradi kvercetina ima čebula sloves zdravila proti astmi in alergijam, poleg tega pa deluje proti vnetjem. Kvercetin je tudi antitrombotik - preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Preprečuje oksidacijo maščob in preprečuje poškodbe arterij ter tako skrbi za čistost in pretočnost ožilja (tudi v očeh).

Kvercetin je močan antioksidant in ga je največ v čebuli (kar 10% suhe teže). Učinkuje na več načinov in je eden najmočnejših protirakavih snovi, kar jih poznamo. Deaktivira več karcinogenov, preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic.

Kvercetin spada med flavonoide, bolj natančno med flavonole. V študijah je bilo ugotovljeno, da je kvercetin izmed vseh flavonoidov najbolj aktiven. Učinkovito delovanje mnogih zdravilnih rastlin je posledica visoke vsebnosti kvercetina. Kvercetin kaže protivnetno delovanje, saj inhibira nekaj začetnih vnetnih procesov. Kvercetin inhibira nastajanje in izočanje histamina ter drugih vnetnih mediatorjev.

Velja pa tudi opozorilo pred pretiravanjem, saj so lahko prevelike količine kvercetina škodljive, zato jih je najbolje uživati v naravni obliki in ne v obliki dodatkov k hrani.


Slikovno gradivo

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Quercetin.png/200px-Quercetin.png

Personal tools