Laminin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: == LAMININ == Laminin je glavna povezovalna beljakovina v bazalni lamini (Bazalna lamina je tanka mrežasta struktura, ki celice epitela, mišičnega in živčnega tkiva ločuje od vezivn...)
Line 28: Line 28:
[http://macromoleculeinsights.com/laminin.php macromoleculeinsights.com/laminin]
[http://macromoleculeinsights.com/laminin.php macromoleculeinsights.com/laminin]
 +
 +
[[Category:LEX]]

Revision as of 11:12, 11 December 2010

Contents

LAMININ

Laminin je glavna povezovalna beljakovina v bazalni lamini (Bazalna lamina je tanka mrežasta struktura, ki celice epitela, mišičnega in živčnega tkiva ločuje od vezivnega tkiva, ki jih obdaja), ki veže vse elemente bazalne lamine in tako tvori temeljno omrežje za vezavo večine celic in organov. Laminini so biološko aktivnih del bazalne lamine, ki vplivajo na celične diferenciacije, migracije, oprijema, kot tudi fenotip in preživetje.

ZGRADBA IN FUNKCIJA

Lamininska molekula je sestavljena iz treh velikih polipeptidov-α, β1 in β2 (γ) povezanih z disulfidnimi mostički. Lamininske molekule so poimenovane glede na njihovo sestavo verige. Tako laminin-511 vsebuje α5, β1 in γ1 (β2) verigo. Obstaja še štirinajst drugih kombinacij verig. Beljakovina je oblike znaka plus z eno dolgo roko. Slika1Tri krajše roke se vežejo na druge molekule laminina, daljša roka pa se veže na celice in tako pomaga sidrati tkiva. Povezuje pa se tudi s kolagenom.Slika2


VRSTE

Laminini so kombinacije različnih alfa-, beta-in gama-verig.

   * Obstaja pet oblik alfa verige: LAMA1, LAMA2, LAMA3, LAMA4, LAMA5
   * Obstajajo štiri beta verige: LAMB1, LAMB2, LAMB3, LAMB4
   * Obstajajo tri gama verige: LAMC1, LAMC2, LAMC3


UPORABNOST V RAZISKAVAH

Laminine lahko uporabljamo za gojenje pluripotentnih matičnih celic, ki so problematične za gojenje na drugih podlagah. Uporabljajo se predvsem dve vrsti: laminin-111 in mešanica laminin-511 in laminin-521.


VIRI

wiki/Laminin

www.sigmaaldrich.com

Noncollagen components of the ECM

macromoleculeinsights.com/laminin

Personal tools