Lecitin

From Wiki FKKT

Revision as of 22:46, 6 January 2010 by JanjaG (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Lecitin, ki ga označujemo tudi z E322, je večinoma zmes glikolipidov, trigliceridov in fosfolipidov. Prisoten je v vseh celicah in je pomembna sestavina tako živčnih kot tudi možganskih celic.

Navadno je lecitin prisoten v vsaki živalski in človeški celici, zlasti pa v jajčnem rumenjaku, možganih in živcih. Glavni vir lecitina je soja, najdemo pa ga tudi v stročnih semenih, vključno z arašidi in koruzo.

Kot emulgator [[1]] zmanjšuje površinsko napetost vode ter omogoča boljše mešanje olj, maščob in vode v snoveh kot so: čokolada, sladoled, margarina in majoneza. Pri nekaterih živilih deluje tudi kot sredstvo proti staranju. Lecitin je tudi pomemben prehrambeni dodatek, saj ga za razliko od drugih emulgatorjev telo lažje izloči iz telesa in pri tem ne vpliva na ledvice. Pri vsem tem pomaga tudi pri zniževanju holesterola v krvi in preprečuje tvorbo žolčnih kamnov.

Lecitin pomaga pri delovanju skeletnih in srčne mišice ter zmanjšuje deformiranost stopal. Olajša tudi, oziroma pospeši razgradnjo in presnovo maščob v telesu in zato na organizem deluje lipotrofno.

Viri:

Podrobno o lecitinu: http://www.nutrilab.si/sestavina.php?stran=sesta&sestavina=46&naslov=Lecitin

Lecitin (emulgatorji): http://www.orgon.si/skodljive-snovi/emulgatorji-stabilizatorji-gostila/lecitin-lecithin-e322.html

Lecitin in celiakija: http://www.drustvo-celiakija.si/forum/viewtopic.php?f=4&t=1116

Personal tools