Levkotrieni

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: '''Levkotrieni''' so v telesu odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov. Levkotrieni so derivati nenasičenih maščobnih kislin. Sintetizirajo se v celici iz arahidonske kisline s ...)
Line 1: Line 1:
'''Levkotrieni'''
'''Levkotrieni'''
-
so v telesu odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov. Levkotrieni so derivati nenasičenih maščobnih kislin. Sintetizirajo se v celici iz arahidonske kisline s pomočjo encima lipooksigenaze, in delujejo kot regulatorji alergičnih in vnetnih reakcij. Encim 5-lipoksigenaza v levkocitih omogoči sintezo 5-HPETE (5-hidroperoksi-eikozatetraenojska k.). 5-HPETE se nato pretvori v levkotriene. Njihova razgradnja je encimska. Sestavljeni so iz ravne verige, karboksilne kisline iz 20 ogljikovih atomov z enim ali dvema kisikovima substituentama in tremi ali več konjugiranimi dvojnimi vezmi. Spadajo v eno od dveh vrst eikozanoidov.( oksigeniranih derivatov nenasičenih maščobnih kislin z 20. C atomi-εικοσιν (eikosin)).
+
so v telesu odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov. Levkotrieni so derivati nenasičenih maščobnih kislin. Sintetizirajo se v celici iz arahidonske kisline s pomočjo encima lipooksigenaze, in delujejo kot regulatorji alergičnih in vnetnih reakcij. Encim 5-lipoksigenaza v levkocitih omogoči sintezo [http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/eic_leuk/image002.gif 5-HPETE](5-hidroperoksi-eikozatetraenojska kislina). 5-HPETE se nato pretvori v levkotriene. Njihova razgradnja je encimska. Sestavljeni so iz ravne verige, karboksilne kisline iz 20 ogljikovih atomov z enim ali dvema kisikovima substituentama in tremi ali več konjugiranimi dvojnimi vezmi. Spadajo v eno od dveh vrst eikozanoidov.( oksigeniranih derivatov nenasičenih maščobnih kislin z 20. C atomi-εικοσιν (eikosin)).
 +
 
 +
Levkotriene identificiramo s črkami A, B, C, D in E ter podpisanim indeksom, ki označuje število dvojnih vezi v molekuli. Njihov fiziološki učinek je pri zelo nizkih koncentracijah. Nekateri (npr levkotrien B4-močan kemotaktični agens za polimorfonuklearne
 +
levkocite in makrofage.) stimulirajo premike levkocitov; drugi ( C4, D4, E4) pa vzpodbujajo počasi delujoče substance anafilakse (SRS-A), kar povzroči bronhialne konstrikcije in ostale alergične reakcije. Povečajo žilno permeabilnost ter delujejo kemotakticno na nevtrofilce, eozinofilce in monocite. So kratkoživi.
 +
 
 +
Poznamo dva tipa receptorjev za levkotriene ( LTB<sub>4</sub>-R za LTB<sub>4</sub> in CystLT-R za LTC<sub>4</sub>,LTD<sub>4</sub>,LTE<sub>4</sub>.
 +
 
 +
Antagonisti levkotrienskih receptorjev preprečujejo njihovo delovanje. Največja predstavnika antagonistov levkotrienskih receptorjev sta [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Montelukast_skeletal.svg montelukast] in [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Zafirlukast.svg/1000px-Zafirlukast.svg.png zafirlukast].
 +
V patogenezi astme je najbolj raziskana vloga cisteinil levkotrienov. (LTC<sub>4</sub>, LTD<sub>4</sub> in LTE<sub>4</sub>) ter LTB<sub>4</sub>. Encim 5-lipooksigenaza(5-LO oziroma ALOX<sub>5</sub>) je vpleten v sintezo vseh bronhokonstriktornih levkotrienov. Inhibitorji encima 5-LO in antagonisti receptorjev za cisteinil levkotriene (montelukast in zafirlukast) se uporabljajo za zdravljenje astme. Obe zdravili tako montelukast kot zafirlukast lahko uporabljamo tudi pri sezonskem alergičnem rinitisu (delovati pričneta po 3-14 dneh)
 +
 
 +
== Viri ==
 +
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Leukotriene http://en.wikipedia.org/wiki/Leukotriene]
 +
*[http://www.scribd.com/doc/7132042/S51 http://www.scribd.com/doc/7132042/S51]
 +
*[http://www.wisegeek.com/what-are-leukotrienes.htm http://www.wisegeek.com/what-are-leukotrienes.htm]
 +
*[http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/eic_leuk/index.htm http://lipidlibrary.aocs.org/lipids/eic_leuk/index.htm]

Revision as of 15:02, 12 December 2010

Levkotrieni so v telesu odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov. Levkotrieni so derivati nenasičenih maščobnih kislin. Sintetizirajo se v celici iz arahidonske kisline s pomočjo encima lipooksigenaze, in delujejo kot regulatorji alergičnih in vnetnih reakcij. Encim 5-lipoksigenaza v levkocitih omogoči sintezo 5-HPETE(5-hidroperoksi-eikozatetraenojska kislina). 5-HPETE se nato pretvori v levkotriene. Njihova razgradnja je encimska. Sestavljeni so iz ravne verige, karboksilne kisline iz 20 ogljikovih atomov z enim ali dvema kisikovima substituentama in tremi ali več konjugiranimi dvojnimi vezmi. Spadajo v eno od dveh vrst eikozanoidov.( oksigeniranih derivatov nenasičenih maščobnih kislin z 20. C atomi-εικοσιν (eikosin)).

Levkotriene identificiramo s črkami A, B, C, D in E ter podpisanim indeksom, ki označuje število dvojnih vezi v molekuli. Njihov fiziološki učinek je pri zelo nizkih koncentracijah. Nekateri (npr levkotrien B4-močan kemotaktični agens za polimorfonuklearne levkocite in makrofage.) stimulirajo premike levkocitov; drugi ( C4, D4, E4) pa vzpodbujajo počasi delujoče substance anafilakse (SRS-A), kar povzroči bronhialne konstrikcije in ostale alergične reakcije. Povečajo žilno permeabilnost ter delujejo kemotakticno na nevtrofilce, eozinofilce in monocite. So kratkoživi.

Poznamo dva tipa receptorjev za levkotriene ( LTB4-R za LTB4 in CystLT-R za LTC4,LTD4,LTE4.

Antagonisti levkotrienskih receptorjev preprečujejo njihovo delovanje. Največja predstavnika antagonistov levkotrienskih receptorjev sta montelukast in zafirlukast. V patogenezi astme je najbolj raziskana vloga cisteinil levkotrienov. (LTC4, LTD4 in LTE4) ter LTB4. Encim 5-lipooksigenaza(5-LO oziroma ALOX5) je vpleten v sintezo vseh bronhokonstriktornih levkotrienov. Inhibitorji encima 5-LO in antagonisti receptorjev za cisteinil levkotriene (montelukast in zafirlukast) se uporabljajo za zdravljenje astme. Obe zdravili tako montelukast kot zafirlukast lahko uporabljamo tudi pri sezonskem alergičnem rinitisu (delovati pričneta po 3-14 dneh)

Viri

Personal tools