Linolenska kislina

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Anamarija.Povsic (Talk | contribs)
(New page: '''Linolenska kislina''', natančneje α-linolenska kislina, (IUPAC-ime: cis, cis, cis-oktadeka-9, 12, 15-trienojska kislina) je trikrat nenasičena maščobna kislina, ki ima 18 oglikovih...)
Next diff →

Current revision

Linolenska kislina, natančneje α-linolenska kislina, (IUPAC-ime: cis, cis, cis-oktadeka-9, 12, 15-trienojska kislina) je trikrat nenasičena maščobna kislina, ki ima 18 oglikovih atomov in spada med omega-3 maščobne kisline, vse dvojne vezi pa imajo cis konfiguracijo. Sestavljena je iz triacilgliceridov in membranskih fosfolipidov.skica molekule Pri sobnih razmerah je brezbarvna kapljevina, njeno tališče je pri -11 °C, vrelišče pa pri 232 °C.

Organizem jo nujno potrebuje za normalno delovanje, ker pa je sam ne more proizvesti jo moramo vnesti v telo s prehrano. Zaradi tega jo štejemo med esencialne maščobne kisline, to je skupina maščobnih kislin, ki jih moramo vnašati v telo s prehrano.

Iz linolenske kisline organizem sintetizira γ-linolensko kislino, ki je gradivni material za sintezo prostaglandinov - to so hormoni, ki so nujni za regulacijo številnih funkcij organizma. Linolensko in γ-linolensko maščobno kislino skupaj imenujemo vitamin F.

Linolensko kislino vsebujejo:

 1. olje iz španske kadulje (Salvia hispanica) od 50 do 65 %
 2. olje iz rastline perila (Perilla frutescens) okoli 60 %
 3. laneno olje okoli 50 %
 4. konopljino olje okoli 17 %
 5. orehovo olje okoli 15 %
 6. olje navadne ogrščice okoli 9 %
 7. sojino olje okoli 8%
 8. bučno olje
 9. gorčično olje okoli 17 %
 10. svetlinovo olje
 11. brusnice okoli 49 %
 12. kivijeva semena okoli 62 %
 13. morska krhlika okoli 32 %


Pridobivanje Maščobne kisline sprostimo iz trigliceridov z umiljenjem, tako da kuhamo ustrezno maščobo oz. olje z lugom. Ker vsebujejo naravni trigliceridi ponavadi različne maščobne kisline, moramo po umiljenju le-te med seboj ločiti.


Viri

Maščobna kislina DHA-gradnik razuma

Svetlinovo olje

Wikipedija, en

Wikipedija,Linolenska kislina

Personal tools