Lizin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

MayaMaya (Talk | contribs)
(New page: Lizin je α-amino kislina s kemijsko formulo: HO2CCH(NH2)(CH2)4NH2 in je esencialna aminokislina, kar pomeni,da je človek in živali ne morejo sami sintetizirati, zato jih morajo pridobit...)
Next diff →

Revision as of 21:14, 6 January 2010

Lizin je α-amino kislina s kemijsko formulo: HO2CCH(NH2)(CH2)4NH2 in je esencialna aminokislina, kar pomeni,da je človek in živali ne morejo sami sintetizirati, zato jih morajo pridobiti s prehrano. Njeni kodoni(http://sl.wikipedia.org/wiki/Kodon) so AAA in AAG.(vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Lysine)

Ima podobne lastnosti kot arginin. Poseduje dolgo fleksibilno stransko verigo s pozitivno nabitim koncem. Lizin in arginin sta zaradi svoje fleksibilnosti pripravni aminokislini za vezavo na molekule z negativnim nabojem. Zaradi močnega naboja sta lizin in arginin predvsem na zunanji površini beljakovin. (vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Aminokislina)

Aminokisline (AK) so zidaki beljakovin in jih organizem nujno potrebuje za rast ter razvoj. Različne beljakovine so sestavljene iz različnih AK v različnem zaporedju in v različnem številu. Nekatere AK sintetizirajo mikroorganizmi v prebavnem traktu živali ali se sintetizirajo iz drugih AK, druge pa morajo živali pridobiti s prehrano; te imenujemo esencialne AK. To so lizin, metionin, treonin, triptofan, arginin, histidin, leucin, izoleucin, fenilalanin in cistin.

Lizin tvori: acetoacetil CoA (http://en.wikipedia.org/wiki/Acetoacetyl-CoA)

O lizinu: http://www.lysine.net/

Personal tools