Mala jedrna RNA

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: '''Male jedrne RNA''' (small nuclear RNAs), znane tudi kot U-RNAs, so majhne ribonukleinske kisline zgrajene iz 100 – 200 nukleotidnih baz, ki se nahajajo v jedru evkariontskih celi...)
Current revision (13:13, 6 January 2013) (view source)
 
(2 intermediate revisions not shown.)
Line 1: Line 1:
-
'''Male jedrne RNA''' (small nuclear RNAs), znane tudi kot U-RNAs, so majhne [[ribonukleinske kisline]] zgrajene iz 100 – 200  nukleotidnih baz, ki se nahajajo v jedru evkariontskih celic. ta molekula je bila odkrita nenamenoma pri gelski elektroforezi leta 1966.
+
'''Mala jedrna RNA''' (small nuclear RNA), znana tudi kot U-RNA, je majhna ribonukleinska kislina, zgrajena iz 100 – 200  nukleotidnih baz, ki se nahaja v jedru evkariontskih celic. Odkrita je bila nenamenoma pri gelski elektroforezi leta 1966.
== SnoRNA ==
== SnoRNA ==
Line 5: Line 5:
== SnRNA in snRNP ==
== SnRNA in snRNP ==
-
SnRNA skupaj z molekulami proteinov tvori '''male jedrične [[ribonukleoprotein]]ske delce''' (snRNP - small nuclear ribonucleoprotein). To je RNA proteinski kompleks, ki katalizira reakcije izrezovanja nekodirajočih zaporedij (intronov) iz nemodeficirane pre-mRNA, tako da se lahko kodirajoča zaporedja (eksoni) povežejo v funkcionalno mRNA.  
+
SnRNA skupaj z molekulami proteinov tvori '''male jedrne [[ribonukleoprotein]]ske delce''' (snRNP - small nuclear ribonucleoprotein). To je RNA proteinski kompleks, ki katalizira reakcije izrezovanja nekodirajočih zaporedij (intronov) iz nemodeficirane pre-mRNA, tako da se lahko kodirajoča zaporedja (eksoni) povežejo v funkcionalno mRNA.  
== Delitev ==
== Delitev ==

Current revision

Mala jedrna RNA (small nuclear RNA), znana tudi kot U-RNA, je majhna ribonukleinska kislina, zgrajena iz 100 – 200 nukleotidnih baz, ki se nahaja v jedru evkariontskih celic. Odkrita je bila nenamenoma pri gelski elektroforezi leta 1966.

Contents

SnoRNA

Več molekul snRNA tvori tako imenovane male ‘jedrične’ RNA (snoRNA). Te molekule so pomembne pri RNA biogenezi in pri kemijski modifikaciji rRNA, tRNA in snRNA.

SnRNA in snRNP

SnRNA skupaj z molekulami proteinov tvori male jedrne ribonukleoproteinske delce (snRNP - small nuclear ribonucleoprotein). To je RNA proteinski kompleks, ki katalizira reakcije izrezovanja nekodirajočih zaporedij (intronov) iz nemodeficirane pre-mRNA, tako da se lahko kodirajoča zaporedja (eksoni) povežejo v funkcionalno mRNA.

Delitev

SnRNA delimo v dva razreda glede na skupne značilnosti zaporedja in povezane proteinske faktorje. Prvi razred Sm RNA je prepisan z RNA polimerazo II. Poznamo več vrst snRNA razreda SmRNA, ki so U1, U2, U4, U4atac, U5, U7, U11, in U12. Drugi razred Lsm RNA se prepisuje z RNA polimerazo III in nikoli ne zapusti jedra, za razliko od Sm RNA. Poznamo le dve vrsti snRNA razreda Lms RNA in to sta U6 in U6atac.

Viri

Boyer, R. (2005). Mali jedrni ribonukleinski delci (snRNP). Temelji biokemije (str. 267-268). Ljubljana: Študentska založba

Gene Expression: Transcription (7.11.2011), pridobljeno: 25.12.2012, s http://users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/T/Transcription.html#snrna

Small nuclear RNA (3.12.2012), pridobljeno: 25.12.2012 s http://en.wikipedia.org/wiki/Small_nuclear_RNA

Personal tools