Norepinefrin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

AndrejK (Talk | contribs)
(New page: Norepinefrin ali tudi noradrenalin je hormon in živčni prenašalec, ki ga izloča nadledvična žleza. Njegova kemijska formula je C8H11NO3. Skupaj z adrenalinom spada med kateholamine....)
Next diff →

Revision as of 07:41, 13 December 2010

Norepinefrin ali tudi noradrenalin je hormon in živčni prenašalec, ki ga izloča nadledvična žleza. Njegova kemijska formula je C8H11NO3. Skupaj z adrenalinom spada med kateholamine.

Je eden od tako imenovanih stresnih hormonov, saj se sprošča zlasti v stresnih razmerah. Povzroča budnost, ter je prisoten pri obrambi telesa v stresnih situacijah. Telo pripravi na »boj ali beg«, tako da pospeši srčni utrip, poveča dovod krvi do skeletnih mišic ter pospeši glikogenolizo [1]. V telesu se proizvaja v sredici nadledvične žleze iz tirozina preko večih encimsko kataliziranih reakcij. Prva reakcija je hidroksilacija tirozina v dihidroksifenilalanin (L-DOPA) s pomočjo encima tirozin-hidroksilaze. Nato sledi dekarboksilacija do živčnega prenašalca dopamina. Le ta se nato z β-oksidacijo pretvori v norepinefrin, ob pomoči dopamina β-hidroksilaze.

V zdravstvu se uporablja kot zdravilo v primeru septičnega, kardiogenega ali anafilaktičnega šoka, pri zastrupitvi z vazodilanti (snovmi, ki širijo žile) in ob prenizkem krvnem tlaku. Ponavadi se daje intravensko, v zelo nizkih odmerkih, saj lahko v nasprotnem primeru pride do okvar črpalne sposobnosti srca. Za preprečevanje krvavitev med operacijami se lahko uporablja tudi lokalno.

Viri

Personal tools