Norepinefrin

From Wiki FKKT

Revision as of 09:55, 4 February 2011 by MDolinar (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Norepinefrin (imenujejo ga tudi noradrenalin) je hormon in živčni prenašalec, ki ga izloča nadledvična žleza. Njegova kemijska formula je C8H11NO3. Skupaj z epinefrinom (adrenalinom) spada med kateholamine.

Je eden od tako imenovanih stresnih hormonov, saj se sprošča zlasti v stresnih razmerah. Povzroča budnost, ter je prisoten pri obrambi telesa v stresnih situacijah. Telo pripravi na »boj ali beg«, tako da pospeši srčni utrip, poveča dovod krvi do skeletnih mišic ter pospeši glikogenolizo [1].

V telesu se proizvaja v sredici nadledvične žleze iz tirozina preko več encimsko kataliziranih reakcij. Prva reakcija je hidroksilacija tirozina v dihidroksifenilalanin (L-DOPA) s pomočjo encima tirozin-hidroksilaze. Nato sledi dekarboksilacija do živčnega prenašalca dopamina. Ta se nato z β-oksidacijo pretvori v norepinefrin, ob pomoči dopamin-β-hidroksilaze.

V zdravstvu se uporablja kot zdravilo v primeru septičnega, kardiogenega ali anafilaktičnega šoka, pri zastrupitvi z vazodilanti (snovmi, ki širijo žile) in ob prenizkem krvnem tlaku. Ponavadi se daje intravensko, v zelo nizkih odmerkih, saj lahko v nasprotnem primeru pride do okvar črpalne sposobnosti srca. Za preprečevanje krvavitev med operacijami ga uporabljajo tudi lokalno.

Viri

Personal tools