Nukleaza S1

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
-
[http:\\sl.wikipedia.org/wiki/Encim Encim] nukleaza S1 je endonukleaza, ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med nukleinskimi kislinami. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri molekularni biologiji.
+
[http://sl.wikipedia.org/wiki/Encim Encim] nukleaza S1 je endonukleaza, ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med [[nukleinske kisline|nukleinskimi kislinami]]. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri [[molekularna biologija|molekularni biologiji]].
-
Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je monomer, torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov, z N-glikoziliranim Asn na mestih 92 in 228.  
+
Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je [http://sl.wikipedia.org/wiki/Monomer monomer], torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov z N-glikoziliranim Asn na mestih 92 in 228.
 +
 
 +
== Funkcije nukleaze S1 ==
 +
- Selektivno cepi enoverižno DNA in RNA, s petkrat večjo aktivnostjo na DNA<br />
 +
- Odceplja enoverižne konce dvoverižni DNA (dsDNA) in tako tvori tope konce (to se rabi npr. pri sintezi cDNA iz mRNA<br />
 +
- Mapiranje transkriptov (identificira 5' in 3' konce gena<br />
 +
- Linearizira dodatno zvite plazmide<br />
 +
- Specifično cepi antikodone tRNA<br />
 +
- Redko cepi tudi dsDNA (dvojna), če so prisotne zareze<br />
 +
 
 +
Optimalni [http://sl.wikipedia.org/wiki/PH pH] njenega delovanja je med 4.0 – 4.6, aktivira pa se ob prisotnosti Zn2+ ionov (nukleazo S1 izolirano iz Neurospore crassa aktivirajo tudi Ca2+ ioni). Inhibitorji, ki zavirajo njeno aktivnost so: kovinski kelatorji – EDTA in citrati, ter visoke koncentracije NaDS (SDS). Inhibira pa se lahko tudi v nizkih koncentracijah spojin, ki vsebujejo fosfate. Encim se deaktivira pri 10 minutnem segrevanju na 70°C, v prisotnosti EDTA (ta nase veže proste kovinske ione).
 +
Encim nukleaze S1 se večinoma pridobiva iz plesni Aspergillus Oryzae.
 +
EC številka: 3.1.30.1
 +
 
 +
== Alternativni imeni ==
 +
- Deoksiribonukleaza S1<br />
 +
- Endonukleaza S1<br />

Revision as of 21:58, 2 January 2013

Encim nukleaza S1 je endonukleaza, ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med nukleinskimi kislinami. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri molekularni biologiji. Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je monomer, torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov z N-glikoziliranim Asn na mestih 92 in 228.

Funkcije nukleaze S1

- Selektivno cepi enoverižno DNA in RNA, s petkrat večjo aktivnostjo na DNA
- Odceplja enoverižne konce dvoverižni DNA (dsDNA) in tako tvori tope konce (to se rabi npr. pri sintezi cDNA iz mRNA
- Mapiranje transkriptov (identificira 5' in 3' konce gena
- Linearizira dodatno zvite plazmide
- Specifično cepi antikodone tRNA
- Redko cepi tudi dsDNA (dvojna), če so prisotne zareze

Optimalni pH njenega delovanja je med 4.0 – 4.6, aktivira pa se ob prisotnosti Zn2+ ionov (nukleazo S1 izolirano iz Neurospore crassa aktivirajo tudi Ca2+ ioni). Inhibitorji, ki zavirajo njeno aktivnost so: kovinski kelatorji – EDTA in citrati, ter visoke koncentracije NaDS (SDS). Inhibira pa se lahko tudi v nizkih koncentracijah spojin, ki vsebujejo fosfate. Encim se deaktivira pri 10 minutnem segrevanju na 70°C, v prisotnosti EDTA (ta nase veže proste kovinske ione). Encim nukleaze S1 se večinoma pridobiva iz plesni Aspergillus Oryzae. EC številka: 3.1.30.1

Alternativni imeni

- Deoksiribonukleaza S1
- Endonukleaza S1


Viri


Personal tools