Nukleaza S1

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
-
[http://sl.wikipedia.org/wiki/Encim Encim] nukleaza S1 je endonukleaza, ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med [[nukleinske kisline|nukleinskimi kislinami]]. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri [[molekularna biologija|molekularni biologiji]].
+
[[Encim]] nukleaza S1 je [[endonukleaza]], ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med [[nukleinske kisline|nukleinskimi kislinami]]. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri [[molekularna biologija|molekularni biologiji]].
-
Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je [http://sl.wikipedia.org/wiki/Monomer monomer], torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov z N-glikoziliranim Asn na mestih 92 in 228.
+
Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je [[monomer]], torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov z N-glikoziliranim [[Asn]] na mestih 92 in 228.
== Funkcije nukleaze S1 ==
== Funkcije nukleaze S1 ==
Line 10: Line 10:
- Redko cepi tudi dsDNA (dvojna), če so prisotne zareze<br />
- Redko cepi tudi dsDNA (dvojna), če so prisotne zareze<br />
-
Optimalni [http://sl.wikipedia.org/wiki/PH pH] njenega delovanja je med 4.0 – 4.6, aktivira pa se ob prisotnosti Zn<sup>2+</sup> ionov (nukleazo S1 izolirano iz ''Neurospore crassa'' aktivirajo tudi Ca<sup>2+</sup> ioni). [http://sl.wikipedia.org/wiki/Encimski_inhibitor Inhibitorji], ki zavirajo njeno aktivnost so: kovinski kelatorji – EDTA in citrati, ter visoke koncentracije NaDS (SDS). Inhibira pa se lahko tudi v nizkih koncentracijah spojin, ki vsebujejo fosfate. Encim se deaktivira pri 10 minutnem segrevanju na 70°C, v prisotnosti EDTA (ta nase veže proste kovinske ione).  
+
Optimalni [[pH]] njenega delovanja je med 4.0 – 4.6, aktivira pa se ob prisotnosti Zn<sup>2+</sup> ionov (nukleazo S1 izolirano iz ''Neurospore crassa'' aktivirajo tudi Ca<sup>2+</sup> ioni). [[Inhibitorji]], ki zavirajo njeno aktivnost so: kovinski kelatorji – EDTA in citrati, ter visoke koncentracije [[NaDS]] (SDS). Inhibira pa se lahko tudi v nizkih koncentracijah spojin, ki vsebujejo fosfate. Encim se deaktivira pri 10 minutnem segrevanju na 70°C, v prisotnosti EDTA (ta nase veže proste kovinske ione).  
-
Encim nukleaze S1 se večinoma pridobiva iz plesni [http://en.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_oryzae ''Aspergillus Oryzae''].<br />
+
Encim nukleaze S1 se večinoma pridobiva iz plesni [[''Aspergillus Oryzae'']].<br />
-
[http://en.wikipedia.org/wiki/EC_number_(chemistry) EC številka]: 3.1.30.1
+
[[EC številka]]: 3.1.30.1
== Alternativni imeni ==
== Alternativni imeni ==
Line 35: Line 35:
SPLET:<br />
SPLET:<br />
http://www.molecularstation.com/dna/s1-mapping/<br />
http://www.molecularstation.com/dna/s1-mapping/<br />
-
 
-
[[Category:LEX]]
 

Revision as of 22:49, 2 January 2013

Encim nukleaza S1 je endonukleaza, ki katalizira cepitev fosfodiestrskih vezi med nukleinskimi kislinami. Pogosto se uporablja v laboratoriju pri molekularni biologiji. Njena molska masa je ~31 kDa. Ob določanju aminokslinskega zaporedja nukleaze S1 je bilo potrjeno, da je monomer, torej iz ene polipeptidne verige. Ta je dolga 267 aminokislinskih ostankov z N-glikoziliranim Asn na mestih 92 in 228.

Funkcije nukleaze S1

- Selektivno cepi enoverižno DNA in RNA, s petkrat večjo aktivnostjo na DNA
- Odceplja enoverižne konce dvoverižni DNA (dsDNA) in tako tvori tope konce (to se rabi npr. pri sintezi cDNA iz mRNA
- Mapiranje transkriptov (identificira 5' in 3' konce gena
- Linearizira dodatno zvite plazmide
- Specifično cepi antikodone tRNA
- Redko cepi tudi dsDNA (dvojna), če so prisotne zareze

Optimalni pH njenega delovanja je med 4.0 – 4.6, aktivira pa se ob prisotnosti Zn2+ ionov (nukleazo S1 izolirano iz Neurospore crassa aktivirajo tudi Ca2+ ioni). Inhibitorji, ki zavirajo njeno aktivnost so: kovinski kelatorji – EDTA in citrati, ter visoke koncentracije NaDS (SDS). Inhibira pa se lahko tudi v nizkih koncentracijah spojin, ki vsebujejo fosfate. Encim se deaktivira pri 10 minutnem segrevanju na 70°C, v prisotnosti EDTA (ta nase veže proste kovinske ione). Encim nukleaze S1 se večinoma pridobiva iz plesni [[Aspergillus Oryzae]].
EC številka: 3.1.30.1

Alternativni imeni

- Deoksiribonukleaza S1
- Endonukleaza S1

Viri

STROKOVNI ČLANKI:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC334256/pdf/nar00229-0225.pdf
http://www.jbc.org/content/250/22/8848

KATALOGI RAZNIH PODJETIJ:
http://www.sigmaaldrich.com/etc/medialib/docs/Sigma/Datasheet/4/n5661dat.Par.0001.File.tmp/n5661dat.pdf
http://www.thermoscientificbio.com/uploadedFiles/Resources/EN032_TS_5.pdf
http://www.thermoscientificbio.com/dna-and-rna-modifying-enzymes/s1-nuclease/
http://www.worthington-biochem.com/nucs1/default.html

BAZE:
http://www.uniprot.org/uniprot/P24021
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1939022

SPLET:
http://www.molecularstation.com/dna/s1-mapping/

Personal tools