Okludin

From Wiki FKKT

Revision as of 21:01, 13 January 2014 by Martina Može (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Contents

OKLUDIN

Okludin (krajše OCLN) je protein in ena od sestavnih komponent endotelija in epitela. Najdemo ga v tesnem stiku (zonula occludenes) med membranami sosednji celic. Skupaj s klavdinom preprečujeta, da bi tekočina prešla v medcelični prostor. Molekulam in ionom je tako zaprta prehodna pot, ostane pa jim dosti bolj selektivna in regulirana pot čez celično membrano in celico.
V primeru da pride do motenj delovanja okludina, lahko to vodi v vrsto bolezni, ki so povezane z vdorom vode in bakterij skozi medcelične prehode v notranjost telesa.
Prvič ga je opisal Shoichiro Tsukita leta 1993 in je bil prvi identificiran protein tesnega stika.

Zgradba

Protein se skozi membrano razteza štirikrat in tako tvori dve zanki, ki zunaj celice uravnavata njeno prepustnost. Obe funkcionalni skupini na konce verige se nahajata v citosolu. Znana je razdelitev na 5 domen, ki so označene s črkami od A do E.

  • N-konec predstavlja domeno A.
  • Domena B in D sta zanki zunaj celice. Sestavljeni sta večinsko iz tirozina in glicina.
  • Domena C se nahaja med domeno B in D.
  • Domena E je konec verige s karboksilno skupino. Sestavlja jo več kot 250 aminokislinskih ostankov. Ta domena se povezuje se povezuje s kompleksi ZO-1 in ZO-2 ter ostalimi perifernimi membranskimi proteini. Ravno te interakcije naj bi bile pomembne pri regulaciji medcelične prepustnosti.

Slike

http://intl-mcb.asm.org/content/32/2/242/F1.large.jpg
http://www.zonapse.net/occludin/

Viri

http://intl-mcb.asm.org/content/32/2/242.full
http://en.wikipedia.org/wiki/Occludin

Personal tools