Opuščena cepiva: Merck (IAVI, Themix), Imperial College London, Univ. of Queensland

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

V590 – Merck, IAVI

To cepivo temelji na rekombinantnih oslabljenih virusnih delcih vezikularnega stomatitisa (rVSV), ki so jim gen za plaščni glikoprotein zamenjali z genom za protein bodice virusa SARS-CoV-2. Zaradi te menjave imajo rekombinantni virusni delci podobne lastnosti vstopa v celice kot sam virus SARS-CoV-2 [1]. V 1. fazi kliničnih študij so po intramuskularni administraciji cepiva ugotovili, da se osebe na cepivo dobro odzivajo, vendar njihov imunski odziv ni tako močan kot pri osebah, ki so okužbo s Covid-19 že prebolele ali bile cepljene z enim izmed registriranih cepiv [2].


V591 – Merck, Themis, Institut Pasteur

To cepivo temelji na že dobro uveljavljenem cepivu proti ošpicam. Oslabljenim virusnim delcem ošpic so v genom vstavili gen za protein bodice virusa SARS-CoV-2. Oslabljeni virusni delci ošpic okužujejo antigen predstavitvene celice. Ob replikaciji rekombinantnih virusnih delcev v antigen predstavitvenih celicah se sintetizira tudi protein bodice, ki v cepljeni osebi sproži imunski odziv proti proteinu bodic virusa SARS-CoV-2 [3], [4]. Cepivo so po 1. fazi kliničnih študij opustili zaradi enakih razlogov kot cepivo V590 [3].


UQ-CSL V451- University of Queensland, CSL Limited

Cepivo so pripravili s tehnologijo molekularne objemke. Molekularna objemka je polipeptid, ki se uporablja za ohranjanje oblike proteinov. Univerza v Queenslandu je tehnologijo molekularne objemke zasnovala tako, da objemka stabilizira protein bodice v njegovi prefuzijski konformaciji. Kot objemko so uporabili fragmente glikoproteina 41, ki je protein virusne ovojnice virusa HIV [5]. Raziskovalci so poleg objemke cepivu dodali tudi adjuvans MF59. Junija 2020 so začeli s 1 fazo kliničnega testiranja, v kateri je sodelovalo 216 prostovoljcev [6]. Med poskusom prve faze kliničnega testiranja so ugotovili, da so udeleženci razvili protitelesa proti fragmentom glikoproteina 41, kar je povzročilo lažno pozitivne rezultate presejalnih testov za HIV. Zato so se odločili, da ne bodo nadaljevali z naslednjo fazo kliničnih testiranj [5].


Cepivo Imperial College London

To cepivo temelji na samo-ojačevalni RNA, ki nosi navodila za sintezo proteina bodice (najdemo ga na površini SARS-CoV-2). Glede na število že odobrenih in distribuiranih cepiv so se odločili, da cepivo ne bo napredovalo v tretjo fazo kliničnih testiranj, ampak da bodo svoje raziskave osredotočili na prilagoditev tehnologije novim različicam SARS-CoV-2. Ta sposobnost bi lahko bila osrednja pri razvoju cepiv druge generacije proti Covid-19 [7].


Viri in literatura

1. M. E. Dieterle, D. Haslwanter, R. H. Bortz, A. S. Wirchnianski, G. Lasso, O. Vergnolle, S. A. Abbasi, J. M. Fels, E. Laudermilch, … R. K. Jangra: A replication-competent vesicular stomatitis virus for studies of SARS-CoV-2 spike-mediated cell entry and its inhibition. bioRxiv Prepr. Serv. Biol. 2020.

2. IAVI Press release https://www.iavi.org/news-resources/press-releases/2021/merck-and-iavi-discontinue-development-of-covid-19-vaccine-candidate-v590 (pridobljeno 7. 4. 2021).

3. Institut Pasteur Press release https://www.pasteur.fr/en/research-journal/press-documents/covid-19-progress-update-institut-pasteur-s-scientific-response-and-vaccine-candidate-research (pridobljeno 7. 4. 2021).

4. F. Tangy, H. Y. Naim: Live attenuated measles vaccine as a potential multivalent pediatric vaccination vector. Viral Immunol. 2005, 18(2), str. 317–326.

5. Molecular clamp vaccines https://www.nature.com/articles/d42473-020-00504-2?source=globalbiodefense&fbclid=IwAR2akaPqMNeVnHbnkKEZIhg11d-bNQTI8xfM8KIT9dFNeLw6QNGXu5JGjEc (pridobljeno 6. 4. 2021).

6. Precision vaccinations https://www.precisionvaccinations.com/vaccines/uq-csl-v451-vaccine (pridobljeno 6. 4. 2021).

7. Independent - Imperial College London https://www.independent.co.uk/news/health/covid-vaccine-variant-imperial-college-uk-b1792766.html (pridobljeno 6. 4. 2021).

Personal tools