Pirogalol

From Wiki FKKT

Revision as of 11:00, 6 January 2013 by Denisrondic (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Pirogalol ali pirogalolna kislina spada v skupino fenolov. Po IUPAC nomenklaturi ga imenujemo 1,2,3-trihidroksibenzen, njegova molekulska formula pa je C6H6O3. Pirogalol je bela, kristalinična snov, je močen reducent in je zelo toksičen.

Contents

Pridobivanje

V naravi ga proizvaja rastlina klasasti rmanec (Myriophyllum spicatum). Pridobivamo pa ga s pomočjo večkratnega segrevanja galne kisline. Prvič ga je po takem postopku pripravil nemški kemik Carl Wilhelm Scheele, in sicer leta 1786.

Uporaba

Uporabljalo se ga je za barvanje las, vendar so ga zaradi njegovih strupenih lastnosti umaknili. Prav pirogalol pa je bil ena izmed prvih snovi, ki so jih uporabili kot razvijalec črno-belih fotografij in je še danes zelo priljubljena med fotografi. V alkalni raztopini, se ga uporablja za določanje količine kisika v določeni plinski zmesi, saj pirogalol zelo dobro absorbira kisik iz zraka, oz. iz plinske zmesi in ob absorbciji spremeni barvo iz brezbarvne v violično.

Zdravstvo

Pirogalol se v zdravstvu uporablja za zdravljene raka na pljučih, saj zavira rast rakavih celic (Npr. pri 5 tedenski terapiji z pirogalolom lahko pride tudi do regresije tumorja). Zato je pirogalol zelo perspektiven, za nadaljnjo raziskavo v smeri zdravljenja rakavih celic. Seveda je pirogalol citotoksičen, saj bistveno zavira rast (pljučnih) celic oz. v večjih količinah tudi uničuje celice. Pirogalol z odstranitvijo mitohondrijske ovojnice inducira v celice apoptozocelični samomor.

Viri

  1. Pubchem
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrogallol

Personal tools