Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin vpliva na moško neplodnost

From Wiki FKKT

Revision as of 18:37, 18 May 2010 by Petra Spenko (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Miši brez encima delta-6 dezaturaze niso sposobne sinteze visoko nenasičenih maščobnih kislin kot so arahidonska kislina (AA), dokozaheksanenojska kislina (DHA) in n6-dokozapentaenojska kislina (DPAn6). Moške miši brez tega encima so neplodne in zavirajo spermatogenezo v pozni fazi (spermiogenezi). Spermiji so bolj okrogli namesto podolgovati in se težje premikajo. Da bi določili katera visoko nenasičena maščobna kislina je ključna za spermiogenezo, so prehrano dopolnili z 0,2% AA ali z 0,2% DHA in to samcem brez encima (-/-) in z samcem z encimom (+/+). Opazovali so miši do starosti 16 tednov. Miši, ki so imele v prehrani dodano DHA, so imele normalno število spermijev. Za razliko od DHA kisline, AA ni bila tako uspešna pri obnovi plodnosti, miši so imele manj spermijev pa tudi spermiogeneza ni bila tako dobra. Analiza maščobnih kislin iz testisov je pokazala,da imajo miši, ki prej niso imele encima delta-6 dezaturaze in so se prehranjevale z DHA kislino, obnovljeno DHA, nivo DPAn6 pa je ostal nizek. Ko so miši (-/-) hranili z AA, se je nivo encima povišal na (+/+), podaljšek kisline AA (22:4n6) pa se je nakopičil v modih. Tako so ugotovili, da je DHA sposobna obnoviti plodnost pri vseh opazovanih miših, 22:4n6 pa lahko deluje kot slabši nadomestek DHA.

Tudi pri ljudeh je tako: Kislino DHA lahko zaužijemo s hrano. Je omega-3 maščobna kislina in je prisotna v različnih živilih. Najdemo jo v rastlinskih oljih (sojino olje, olje oljne repice…), ki so vir alfa-linolenske kisline. Znano je, da imajo tudi moški, ki imajo nizko raven omenjenih maščobnih kislin, probleme s plodnostjo.

Raziskave še niso preizkusili na človeku, a glede na rezultate raziskav na miših lahko sklepamo, da obstaja možnost uspešnega zdravljenja neplodnosti pri človeku.

Personal tools