Prohormon

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
=== Prohormon ===
=== Prohormon ===
-
'''Prohormon''' je predhodna spojina [[:Kategorija:Hormon|hormona]], ki ima ponavadi minimalen učinek sama po sebi. Izraz '''prohormon''' se uporablja v medicini od sredine 20. stoletja. Primerki naravnega, človeškega '''prohormona''' vsebujejo ''proinsulin'' in ''proopiomelanokortin''.
+
'''Prohormon''' je predhodna spojina hormona, ki ima ponavadi minimalen učinek sama po sebi. Izraz '''prohormon''' se uporablja v medicini od sredine 20. stoletja. Primerki naravnega, človeškega '''prohormona''' vsebujejo ''proinsulin'' in ''proopiomelanokortin''.
----
----

Revision as of 21:11, 6 January 2010

Contents

Prohormon

Prohormon je predhodna spojina hormona, ki ima ponavadi minimalen učinek sama po sebi. Izraz prohormon se uporablja v medicini od sredine 20. stoletja. Primerki naravnega, človeškega prohormona vsebujejo proinsulin in proopiomelanokortin.
Pretvorba prohormona

Za peptidne hormone se proces pretvorbe iz prohormona v hormon ponavadi pojavi po izločanju v endoplazmatski retikulum in navadno potrebuje mnogo procesnih encimov. Za primer, proinsulin se pretvori z PC 1/2, PC 3 in karboksipeptidozo E v insulin. Proamilin, ki se soizloča z proinsulinom, potrebuje 3 že naštete faktorje in vmesno monoksigenezo. Pri majhnih molekulah hormonov je postopek pretvorbe pogosto le v enem koraku in se ponavadi uporablja za uravnavanje količine hormonov.
Prohormon v vsakdanji uporabi

V zadnjih dveh desetletjih se prohormon uporablja med bodybuilder-ji, atleti ter v nemedicinski uporabi anaboličnih steroidov in drugih hormonov za vpliv na substance, ki se pričakovano pretvorijo v aktivne hormone v telesu. Namen je proizvesti neškodljivo in koristno uporabo anaboličnih steroidov brez legalnega rizika in doseči pričakovane koristi ali prednosti brez uporabe anaboličnih steroidov samih. Neglede na to so v ZDA uvrstili prohormon poleg anaboličnih steroidov, torej med ilegalne substance. Tako so tudi zaustavili prodajo androstenediona, prehrambenega dodatka za uravnavanje mišične rasti, ki vpliva tudi na prekomerno rast penisov pri otrocih in negativno vpliva na seksualne spremembe pri odraslih. Andro-produkti imajo kratkoročne prednosti, a je znanstveno dokazano, da povzročajo resne in specifične probleme. Tipični prohormon je predhodnik anaboličnega sterioda, npr. testosterna, ki pospešuje proizvodnjo hormonov v telesu. Taki prohormoni se preobrazijo v aktivne hormone med encimskimi procesi metabolisma, ki tipično izhajajo iz adicije kateregakoli manjkajočega atoma iz kemijske strukture spojine. Prohormone uporabljajo predvsem atleti za povečano rast, moč, vzdržljivost, čim hitrejše okrevanje ali povečati telesno maso. Najpogosteje se uporabljajo za povečavo mišične mase ali za izgubo telesnih maščob. Zaradi interesov podaljšanja življenske dobe se prohormon vse bolj uporablja pri nadomestni terapiji ob nizkih stopnjah hormonov, kod alternativa za uporabo zdravil. Uporaba prohormona je še posebej popularna med bodybuilder-ji, saj je efekt zelo podoben (a navadno veliko manj drastičen) kod pri uporabi sintetičnih anaboličnih steroidov, za povečanje mišične moči in preuspešnosti. Trenutno je veliko proizvajalcev prohormonskih izdelkov v te namene.
Stranski učinki

Prohormoni imajo enake stranske učinke kod anabolični steroidi, odvisno od uporabnika do uporabnika. Nekateri od stranskih učinkov so akne, izguba las, povečanje prsi in otekanje prostate. Rizik za stranske učinke obstaja, a ga je mogoče znižati s pravilnimi previdnimi odmerki ciklične terapije. Ponavadi, če je oseba že gensko predispostavljena stranskim učinkom, se bodo ti tudi pojavili (npr. če je v družinskem drevesu pogosto bila prisotna plešavost, se bo ta ob uporabi prohormona tudi pojavila kod stranski učinek) V ZDA so od januarja 2005 prohormoni in anabolični steroidi uvrščeni med kontrolirane substance (nov tip regulacijske kontrole) in je strogo prepovedana prodaja in posedovanje vseh prohormonov.
http://www.paedcro.com/clanak.asp?id=238
http://en.wikipedia.org/wiki/Prohormone
http://www.vitanatural.eu/en/viewpage/prohormon-37.html
http://www.vitanatural.eu/en/?osCsid=545997ffaa7b379f31f447f7c8d379d9
Personal tools