Prostaglandini

From Wiki FKKT

Revision as of 17:27, 6 January 2010 by Petras (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Prostaglandini so tkivni hormoni z lokalnim učinkom. So nenasičene maščobne kisline. V telesu se sintetizirajo iz arahidonske kisline. Uvrščamo jih med eikozanoide, ki so skupina lipidov. Vsebujejo petčlenski obroč, ki ima dve stranski verigi in različne funkcionalne skupine: karboksilne skupine, hidroksilne skupine, ketoskupine in dvojne vezi med ogljikovimi atomi. Poznamo več vrst prostaglandinov (primarni, sekundarni,…).


Odkritje


Najprej so mislili, da jih izloča prostata, od tod tudi ime, kasneje pa so ugotovili, da jih proizvaja semenjak. Odkril jih je von Euler leta 1934, izoliral pa Bergström leta 1957 iz semenske tekočine.


Učinki


Najdemo jih v tkivih in organih sesalcev. V možganih sesalcev (tudi človeka) so našli dve vrsti prostaglandinov. Veliko jih je v centru za spanje. PGD2 vzpodbuja spanje in PGE2 budnost. Zdravili aspirin in ibuprofen zmanjšata celično koncentracijo prostaglandinov, ker inhibirata encim prostaglandin-sintazo, ki katalizira pretvarjanje arahidonata v prostaglandinske strukture. S temi zdravili preprečujemo glavobole, bolečine, vnetja,… Iz nenasičenih maščobnih kislin nastajajo prostaglandini 1,2 (iz omega 6) in 3 (iz omega 3), ki imajo pomembno funkcijo pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, dobro učinkujejo na napetost žilne stene, znižujejo krvni tlak, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in bolečine, izboljšajo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem urejajo raven sladkorja v krvi. Prostaglandini 3 pomembno vplivajo na delovanje možganov, večajo sposobnost učenja in koordinacije, izboljšujejo razpoloženje in vid ter nadzirajo raven holesterola in trigliceridov v krvi.


Uporaba


V farmaciji se uporabljajo kot sestavina kapljic za oči za zdravljenje zelene mrene. V medicini jih uporabljajo kot substance, ki pospešijo prekrvavitev. V porodništvu jih dajejo za umetne porodne popadke, če porodnica nima naravnih popadkov. Uporabljajo se tudi pri izvedbi splava.


Viri


- Rodney Boyer: Temelji biokemije
- http://sl.wikipedia.org/wiki/Prostaglandin (slika)
- http://med.over.net/literatura/knjiga_zdravila_za_srce/stran_111.htm (prostaglandini in bolezni arterij) 
- http://web.bf.uni-lj.si/bi/biokemija/studenti/Teze/Membrane/2Lipidi/2ZgrLip/Prstgln2.pdf (prostaglandini 2-slika)
Personal tools