Purini

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (17:06, 5 January 2010) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
'''''Podatki:'''''
 
-
Ime po IUPAC-u:  7H-purin
 
-
 
-
Kemijska formula: C5H4N4
 
-
 
-
Molska masa: 120,112 g/mol
 
-
 
-
Tališče: 214 °C
 
'''Purín''' je heterociklična dušikova aromatska spojina, ki ima v svoji strukturi na pirimidinski obroč prikondenziran imidazol. Je osnovni gradnik purinskih dušikovih baz, ki (poleg pirimidinskih baz) tvorijo nukleotide – gradnike DNA in RNA.
'''Purín''' je heterociklična dušikova aromatska spojina, ki ima v svoji strukturi na pirimidinski obroč prikondenziran imidazol. Je osnovni gradnik purinskih dušikovih baz, ki (poleg pirimidinskih baz) tvorijo nukleotide – gradnike DNA in RNA.

Current revision


Purín je heterociklična dušikova aromatska spojina, ki ima v svoji strukturi na pirimidinski obroč prikondenziran imidazol. Je osnovni gradnik purinskih dušikovih baz, ki (poleg pirimidinskih baz) tvorijo nukleotide – gradnike DNA in RNA. Naziv purini se uporablja tudi za substituirane purinske spojine (ki imajo na purinskem skeletu pripete tudi druge skupine), npr. adenin, gvanin, kofein ... Purini so v naravi najbolj razširjeni dušikovi heterocikli.


Contents


Pomembni purini

Purini predstavljajo polovico dušikovih baz v nukleinskih kislinah, saj sta adenin in gvanin predstavnika purinov. V DNA se purinske baze povezujejo s komplementarnimi pirimidinskimi bazami (povezovanje z vodikovimi vezmi), in sicer s timinom in citozinom – to imenujemo komplementarno parjenje baz. V RNA se namesto timina pojavlja uracil. Pomembni purini so tudi hipoksantin, ksantin, teobromin, kofein, sečna kislina in izogvanin.

Predstavniki purinov:

http://home.ccr.cancer.gov/oncology/oncogenomics/WEBHemOncFiles/Review%20of%20Terms_files/image090.gif

Vloga

Poleg RNA in DNA so purini tudi pomembni graditelji drugih biomolekul, na primer ATP-ja, GTP-ja, cAMP-ja, NADH-ja, koencima A ... Purin (nesubstituiran) sam v naravi ni bil najden, lahko pa ga pridobimo z organsko sintezo.

Fischerjeva sinteza purina:

http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/c/c8/FischerPurineSynthesis.gif

Laboratorijska sinteza

Purine lahko ustvarimo tudi umetno. Purin 1 je lahko ustvarjen z dobrim izkoristkom, ko formamid segrevamo na 170 stopinj celzija za 28 ur.

Sinteza:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3b/Purinesynthesis.gif

Oro, Orgel in sodelavci, pa so dokazali, da štiri molekule vodikovega cianida (HCN) tetramerizirajo in tvorijo diamino-maleodinitril in iz le-tega lahko sintetiziramo skoraj vse znane purine.

http://wpcontent.answers.com/wikipedia/commons/3/33/Basicpurines.gif

Purini v hrani

Purine lahko najdemo v visokih koncentracijah v mesu in mesnih produktih, še posebej v notranjih organih, kot so jetra in ledvice. Pri dieti, ki je bazirana na rastlinah zaužijemo zelo malo purinov. Primeri snovi, ki tudi vsebujejo veliko purinov so inčuni, sardine, goveje ledvice, možgani,… Purine najdemo tudi v govedini, svinjini, morskih jedeh, špargljih, špinači, gobah, grahu, fižolu…

3D animacija strukture purina

http://www.youtube.com/watch?v=uZsza7H6m0UViri

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=51

http://sl.wikipedia.org/wiki/Purin

http://en.wikipedia.org/wiki/Purine

Personal tools