Rafinoza

From Wiki FKKT

Revision as of 10:38, 4 February 2011 by MDolinar (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Rafinoza (C18H32O16), imenovana tudi melitoza, je kompleksen ogljikov hidrat, [1] ki ga uvrščamo med trisaharide. Sestavljen je iz molekul glukoze, galaktoze in fruktoze. Galaktoza je s saharozo (sestavljata jo glukoza in fruktoza) povezana preko alfa-1,6-glikozidne vezi.

Rafinoza se pogosto pojavlja v rastlinskem svetu, saj je sestavni del stročnic, zelja, belušev in brstičnega ohrovta. V grahu in fižolu predstavlja 5-15 % suhe snovi, prisotna pa je tudi v medu, sladkornem trsu in je sestavina melase iz sladkorne pese. Rafinoze med oligosaharidi so alfa-galaktozilni derivati saharoze. Med temi so najpogostejši trisaharidi (rafinoza), tetrasaharidi (stahioza) in pentasaharidi (verbaskoza).

Rafinoza pri hidrolizi razpade na glukozo, fruktozo in galaktozo. Hidrolizo omogoča encim alfa-galaktozidaza. Zaradi pomanjkanja tega encima pri ljudeh in drugih neprežvekovalcih ostanejo oligosaharidi neprebavljeni vse do spodnjega črevesja, kjer se prebavijo s pomočjo bakterij ki vsebujejo encim in proizvajajo ogljikov dioksid, metan in vodik.


VIRI:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Raffinose
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Raffinose-raffinose_alpha-galactosyltransferase
  3. http://www.bmrb.wisc.edu/metabolomics/mol_summary/?molName=raffinose

ZUNANJA POVEZAVA:

Personal tools