Receptorji za estrogene

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Hermina (Talk | contribs)
(New page: [http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen_receptor Estrogenski receptor] je protein, ki se nahaja znotraj tarčnih celic za hormon [http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen estrogen] - ženski r...)
Next diff →

Current revision

Estrogenski receptor je protein, ki se nahaja znotraj tarčnih celic za hormon estrogen - ženski reproduktivni hormon, poznan tudi kot 17β-estradiol. Na teh receptorjih se nahajajo aktivna mesta, in ker so le-ta specifična se lahko nanje vežejo le estrogeni ali molekule, ki so jim zelo podobne. Receptorji za estrogene so za naše telo izredno pomembni, saj lahko naše telo uporabi estrogen samo, če je bil ta predhodno vezan na estrogenski receptor. Vsa tkiva, na katere vpliva estrogen, imajo receptorje za estrogene. V tkivih, na katere estrogen nima vpliva, pa teh receptorjev ne najdemo. Zato lahko estrogen med kroženjem po celotnem telesu vpliva le na določena tkiva (tista, ki vsebujejo estrogenske receptorje).


Obstajata dve vrsti estrogenskih receptorjev:

• ER (estrogenski receptor), ki spada v skupino nuklearnih receptorjev (to so receptorji, ki imajo sposobnost, da se vežejo direktno na DNA). Le-ti se nadaljnjo delijo še na estrogenske receptorje alfa (poznane tudi pod kratico NR3A1) in estrogenske receptorje beta (poznane pod kratico NR3A2).

• GPER (G - protein estrogenski receptor), ki spada v skupino transmembranskih receptorjev (te receptorji zaznajo ustrezne molekule, ki se nahajajo zunaj celice in sprožijo v celici signal, kateri vodi do odziva celice).


Danes se pojem receptorji za estrogene pogosto pojavlja v povezavi z rakom (predvsem na dojkah), saj naj bi bila za pojav raka na dojkah odgovorna ravno izpostavljenost preveliki količini estrogena. Zaradi možnosti, da se v našem telesu pojavi prevelika količina estrogena, so v našem telesu prisotni tudi selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev, ki lahko selektivno inhibirajo (zavirajo) delovanje estrogena. V to skupino spada tamoksifen, ki se zaradi svojih lastnosti uporablja za zdravljenje zgodnji stadijev raka na dojkah. Tamoksifen deluje tako, da se veže na aktivno mesto na estrogenskem receptorju, vendar ga za razliko od estrogena ne aktivira in hkrati tudi prepreči vezavo estrogena na ta receptor. S tem je rast rakavih celic blokirana.


Viri:

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen_receptor

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen_receptor_beta

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen_receptor_alpha

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

http://en.wikipedia.org/wiki/Tamoxifen

http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_estrogen_receptor_modulator

http://www.cancer.gov/cancertopics/understandingcancer/estrogenreceptors/Slide3

http://www.tidesoflife.com/receptors.htm

Personal tools