Relaksin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (09:01, 27 December 2013) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
Relaksin je proteinski hormon, proizveden iz prohormona ('predhormona') imenovanega prorelaksina, nastane pa z odcepljanjem dodatne peptidne verige. Relaksin je strukturno heterodimer dveh peptidnih verig sestavljenih iz 24 oz. 29 aminokislinskih ostankov in povezanih z disulfidnimi mostički. Spada v isto družino hormonov kot insulin. V zadnjem desetletju  so odkrili več relaksinu podobnih peptidov, kljub temu  pa funkcija teh  peptidov ostaja  nejasna. Prvič ga je opisal Frederick Hisaw, leta 1926.
+
Relaksin je proteinski hormon, proizveden iz prohormona ('predhormona') imenovanega prorelaksina, nastane pa z odcepljanjem dodatne peptidne verige. Relaksin je strukturno heterodimer dveh peptidnih verig sestavljenih iz 24 oz. 29 aminokislinskih ostankov in povezanih z disulfidnimi mostički. Spada v isto družino hormonov kot insulin. V zadnjem desetletju  so odkrili več relaksinu podobnih peptidov, kljub temu  pa funkcija teh  peptidov ostaja  nejasna. Prvič ga je opisal Frederick Hisaw leta 1926.
Line 19: Line 19:
Nadzor nad izločanjem  relaksina  pri ljudeh še ni povsem razjasnjen. Domneva se, da se relaksin proizvaja v jajčnikih  med menstrualnim ciklom stimuliran z  luteinizirajočim hormonom iz hipofize, in da sprostitve med nosečnostjo tudi stimulira humani horionski gonadotropin iz razvijajočega zarodka. Še vedno je nejasno ali relaksin lahko s povratno zanko vpliva na hipofizo ali plod, da vpliva na luteinising hormon ali humani horionski gonadotropin in tako nadzoruje lastno izločanje..
Nadzor nad izločanjem  relaksina  pri ljudeh še ni povsem razjasnjen. Domneva se, da se relaksin proizvaja v jajčnikih  med menstrualnim ciklom stimuliran z  luteinizirajočim hormonom iz hipofize, in da sprostitve med nosečnostjo tudi stimulira humani horionski gonadotropin iz razvijajočega zarodka. Še vedno je nejasno ali relaksin lahko s povratno zanko vpliva na hipofizo ali plod, da vpliva na luteinising hormon ali humani horionski gonadotropin in tako nadzoruje lastno izločanje..
Relaksin opravlja svoje dejavnosti na reproduktivni sistem in druge organe z aktiviranjem posebnih receptorjev na teh tkivih.
Relaksin opravlja svoje dejavnosti na reproduktivni sistem in druge organe z aktiviranjem posebnih receptorjev na teh tkivih.
 +
Kaj se zgodi, če imaš preveč relaksina?
Kaj se zgodi, če imaš preveč relaksina?
-
Podrobneje niso opisane motnje izločanja relaksina. Študije namigujejo, da so visoke ravni relaksina v krvnem obtoku  matere  povezane s prezgodnjim rojstvom, predvidoma preko njenih učinkov na rupture fetalnih membran in odprtje materničnega vratu. Vendar pa so potrebne dodatne raziskave za potrditev teh ugotovitvev.
+
 
 +
Podrobneje motnje izločanja relaksina niso opisane. Študije kažejo, da so visoke ravni relaksina v krvnem obtoku  matere  povezane s prezgodnjim rojstvom, predvidoma preko njenih učinkov na membrani plodu in odprtje materničnega vratu. Vendar pa so potrebne dodatne raziskave za potrditev teh ugotovitvev.

Current revision

Relaksin je proteinski hormon, proizveden iz prohormona ('predhormona') imenovanega prorelaksina, nastane pa z odcepljanjem dodatne peptidne verige. Relaksin je strukturno heterodimer dveh peptidnih verig sestavljenih iz 24 oz. 29 aminokislinskih ostankov in povezanih z disulfidnimi mostički. Spada v isto družino hormonov kot insulin. V zadnjem desetletju so odkrili več relaksinu podobnih peptidov, kljub temu pa funkcija teh peptidov ostaja nejasna. Prvič ga je opisal Frederick Hisaw leta 1926.


Sinteza in funkcija v človeškem telesu

Pri ženski se sintetizira v jajčniku in prsihm med nosečnostjo pa tudi v posteljici. Ima pomembne učinke v ženskem reproduktivnem sistemu in med nosečnostjo. Med pripravami na porod sprošča vezi v medenici in mehča ter širi maternični vrat.

Pri ženskah se relaksin izloča iz telesca v jajčniku (corpus luteum) v krvni obtok. Med nosečnostjo se sprošča tudi iz posteljice (membrane, ki obdaja plod) in sluznice maternice. Pri moških se relaksin izloča iz prostate in se lahko zazna v semenu, vendar na splošno ni v krvnem obtoku.

Učinki relaksina so najboljše opisani med ženskim reprodukcijskim ciklom in nosečnostjo. Relaksin v krvi naraste po ovulaciji, v drugi polovici menstrualnega cikla. V tej fazi menijo, da sprosti steno maternice z zaviranjem kontrakcije in pripravlja maternično sluznico na nosečnost. Če do nosečnosti ne pride, raven relaksina znova pade. Med nosečnostjo je raven relaksina najvišja v prvem trimesečju ter ob porodu. V tem času menijo, da spodbuja implantacijo zarodka v steno maternice in rast posteljice. Zgodaj v nosečnost relaksin tudi zavira krčenje v steni maternice, da se prepreči prezgodnji porod. Relaksin lahko uravnava materin srčno-žilni in izločalni sistem tako da se prilagodijo povečanemu povpraševanja kisika in hranilnih snovi za plod in na obdelavo nastalih dodatnih odpadkov. Menijo, da to zgodi s sproščanjem materinih krvnih žil, da se poveča pretok krvi v posteljico in ledvice.

Vloga relaksina pri moških je manj jasna. Vendar pa obstaja dokaz, da lahko izboljša gibanje spermijev v semenu.

Nedavne študije so pokazale vplive relaksina na druge sisteme v telesu. Relaksin zmanjša fibrozo tkiva v ledvicah , srcu, pljučih in jetrih ter spodbuja celjenje ran. Fibroza tkiva je nastanek trdega tkiva zaradi vnetja, ki lahko povzroči brazgotinjenje in izgubo funkcije organov. To je spodbudilo interes za raziskovanje, kako se poškodovano srčno tkivo zaceli, kar bi lahko pomagalo pri zdravljenju srčnih poškodb v prihodnjosti. Poleg tega lahko relaksin vpliva na krvni tlak, da sprosti krvne žile; spodbuja rast novih krvnih žil; in je tudi protivneten. Vse te lastnosti ga lahko naredijo potencialen terapevtski cilj za zdravljenje nekaterih bolezni.


Kako je relaksin reguliran?

Nadzor nad izločanjem relaksina pri ljudeh še ni povsem razjasnjen. Domneva se, da se relaksin proizvaja v jajčnikih med menstrualnim ciklom stimuliran z luteinizirajočim hormonom iz hipofize, in da sprostitve med nosečnostjo tudi stimulira humani horionski gonadotropin iz razvijajočega zarodka. Še vedno je nejasno ali relaksin lahko s povratno zanko vpliva na hipofizo ali plod, da vpliva na luteinising hormon ali humani horionski gonadotropin in tako nadzoruje lastno izločanje.. Relaksin opravlja svoje dejavnosti na reproduktivni sistem in druge organe z aktiviranjem posebnih receptorjev na teh tkivih.

Kaj se zgodi, če imaš preveč relaksina?

Podrobneje motnje izločanja relaksina niso opisane. Študije kažejo, da so visoke ravni relaksina v krvnem obtoku matere povezane s prezgodnjim rojstvom, predvidoma preko njenih učinkov na membrani plodu in odprtje materničnega vratu. Vendar pa so potrebne dodatne raziskave za potrditev teh ugotovitvev.


Kaj se zgodi, če imaš premalo relaksina?

Obstaja nekaj dokazov, da nizke ravni relaksina lahko prispevajo k stanju znanemu kot sklerodermija, kjer se koža odebeli in otrdi. To je posledica razvoja fibroze in brazgotinjenja na koži, ki se pojavlja tudi v pljučih, želodcu in krvnih žilah.


Viri:

http://en.wikipedia.org/wiki/Relaxin

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/496940/relaxin

http://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/pregnancy-hormones/hpl.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/201171

Personal tools