Resveratrol

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(VIRI:)
Current revision (14:07, 5 January 2010) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
'''Resveratrol''' (trans 3,5,4 trihidroksi stilben[http://en.wikipedia.org/wiki/File:Resveratrol.svg]) je fenolna spojina, ki je prisotna v rastlinah, kot so evkaliptus, lilija, jelka in v drugih hranilih, kot so murva in arašidi. Največji vir resveratrola pa je grozdje. Pojavlja se v trti, koreninah in pečkah, toda največja koncentracija je v kožici, kjer ga je od 50 do 100 mikrogramov v gramu kožice. Resveratrol je fitoaleksin, vrsta antibiotične sestavine, ki jo proizvaja rastlina kot obrambni sistem proti boleznim.  
+
'''Resveratrol''' ([http://en.wikipedia.org/wiki/File:Resveratrol.svg trans 3,5,4 trihidroksi stilben]) je fenolna spojina, ki je prisotna v rastlinah, kot so evkaliptus, lilija, jelka in v drugih hranilih, kot so murva in arašidi. Največji vir resveratrola pa je grozdje. Pojavlja se v trti, koreninah in pečkah, toda največja koncentracija je v kožici, kjer ga je od 50 do 100 mikrogramov v gramu kožice. Resveratrol je fitoaleksin, vrsta antibiotične sestavine, ki jo proizvaja rastlina kot obrambni sistem proti boleznim.  
   
   
Line 13: Line 13:
-
Resveratrol je prisoten v rdečih vinih, za to je odgovoren postopek maceracije[http://www.sk-group.biz/index.php?id=442] in fermentacije. Sorti, ki imata največjo prisotnost resveratrola sta modra frankinja ter modri pinot.  
+
Resveratrol je prisoten v rdečih vinih, za to je odgovoren postopek [http://www.sk-group.biz/index.php?id=442 maceracije] in fermentacije. Sorti, ki imata največjo prisotnost resveratrola sta modra frankinja ter modri pinot.  

Current revision

Resveratrol (trans 3,5,4 trihidroksi stilben) je fenolna spojina, ki je prisotna v rastlinah, kot so evkaliptus, lilija, jelka in v drugih hranilih, kot so murva in arašidi. Največji vir resveratrola pa je grozdje. Pojavlja se v trti, koreninah in pečkah, toda največja koncentracija je v kožici, kjer ga je od 50 do 100 mikrogramov v gramu kožice. Resveratrol je fitoaleksin, vrsta antibiotične sestavine, ki jo proizvaja rastlina kot obrambni sistem proti boleznim.


Deluje pri zmanjšanju znakov srčne bolezni, tveganja za možgansko kap, faktorjev, ki povzročajo raka, učinkov sevanja na telo, slabega delovanja celic, degeneracije možganov in celic, nastajanja mlečne kisline ter prostih radikalov in nevarnih toksinov.


Deluje pri povišanju presnove ( pospešuje izgorevanje maščob), nivoja antioksidantov, dobrega holesterola (HDL holesterola) in lastne energije.


Znane so tudi nekatere raziskave, ki so pokazale, da resveratrol lahko preprečuje nastanek srčne fibroze,stanja, ki ga povzroči povišan krvni tlak. Vidno je v povečani aktivnosti celic, imenovanih fibroblasti, ki tvorijo vezivno tkivo. Posledica aktivnosti je zadebelitev srčne mišice z vezivnim tkivom, kar otežuje delo srca in počasi vodi v popuščanje. Resveratrol je nedvomno učinkovina, ki bo v prihodnosti pomembna v preventivi različnih bolezenskih stanj[1], povezanih s tvorbo obilice prostih radikalov.


Resveratrol je prisoten v rdečih vinih, za to je odgovoren postopek maceracije in fermentacije. Sorti, ki imata največjo prisotnost resveratrola sta modra frankinja ter modri pinot.


VIRI:

- http://www.mercator.si/uzivajmozdravo/clanki/zdravje/clanek?aid=2185
- http://www.mb-lekarne.si/index.php3?p=ZS_resveratrol
- http://www.mojresveratrol.info/Kaj%20je%20resveratrol.html
- http://www.sk-group.biz/index.php?id=442
- http://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

Personal tools