Rezultati kliničnih testiranj proizvajalca AstraZeneca / Oxford University (ChAdOx1)

From Wiki FKKT

Revision as of 15:53, 24 March 2021 by Andrej Race (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Contents

Zasnova kliničnih študij in učinkovitost

Astrazeneca je 7.12.2021 objavila rezultate 4 klinična študija, ki so vključevale 17.177 udeležencev v Veliki Britaniji, Braziliji in Južni Afriki, svojega cepiva AZD1222. Rezultati so pokazali učinkovitost cepiva od 70% in znake zmanjšanja prenosa od 67%. 22. marta so objavili rezultate tretje faze kliničnega študija v ZDA, kje trdijo da je učinkovitost cepiva 79%, čeprav neodvisna komisija zdravstvenih strokovnjakov trdi da je do 10% manjša.

Povečana učinkovitost z daljšim intervalom med odmerki

Opazili so da je učinkovitost večja (90%) pri osebkih, ki so sprejeli polovično prvo dozo. Do tega pride verjetno ker manjša prva doza omogoča hitrejše razvijanje spominskih imunskih celic, pri čemer to lahko dosežemo tudi z večjim intervalom med odmerki. Ugotovitev, da je 12-tedenski interval med odmerki najuspešnejši, podpira to hipotezo.

Varnost in stranski učinki

Poleg običajnih stranskih učinkov, povezanih z drugimi cepivi, pojavila se možnost za tveganje za nastanek krvnih strdkov. EMA je objavila da te povezave ni, vendar je cepivo lahko povezano z zelo redkimi primeri krvnih strdkov, povezanih z trombocitopenijo. Pri 20 milionov cepljenih v Britaniji in Evropski Ekonomski Regiji, zabeležili so 25 primerov te bolezni. Odbor je menil, da dokazana učinkovitost cepiva pri preprečevanju hospitalizacije in smrti zaradi COVID-19 odtehta zelo majhno verjetnost za razvoj teh redkih bolezni.

Viri

  1. Callaway, E. Oxford Covid Vaccine Results Puzzle Scientists. Nature 588 (2020).
  2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca: benefits still outweigh the risks despite possible link to rare blood clots with low blood platelets | European Medicines Agency. https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots.
  3. Voysey, M. et al. Single Dose Administration, And The Influence Of The Timing Of The Booster Dose On Immunogenicity and Efficacy Of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine. SSRN Electron. J. (2021) doi:10.2139/ssrn.3777268.
  4. Federal Health Officials Say AstraZeneca Vaccine Trial May Have Relied on ‘Outdated Information’ - The New York Times. https://www.nytimes.com/live/2021/03/22/world/covid-vaccine-coronavirus-cases.
  5. AZD1222 US Phase III trial met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19 at interim analysis. https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/astrazeneca-us-vaccine-trial-met-primary-endpoint.html.
Personal tools