Rifampcin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Barbara Fink (Talk | contribs)
(New page: Rifampicin ali rifampin je bakterijski [http://sl.wikipedia.org/wiki/Antibiotik antibiotik] skupine rifamicin. Okrajšamo ga lahko s kraticami R, RMP, RD, RA, RF ali RIF. Molekula rifampic...)
Next diff →

Revision as of 20:01, 14 December 2010

Rifampicin ali rifampin je bakterijski antibiotik skupine rifamicin. Okrajšamo ga lahko s kraticami R, RMP, RD, RA, RF ali RIF. Molekula rifampicina je zgrajena iz triinštiridesetih atomov ogljika,štirih atomov dušika, dvanajstih atomov kisika in oseminpetdesetih atomov vodika (C43H58N4O12).

Njegova naloga je da zavira DNA oz. RNA –polimerazo v bakterijskih celicah, tako da prepreči transkripcijo mRNA ter naknadni prevod na beljakovine.

Uveden je bil leta 1967, kot dodatek pri zdravljenju, meningitisa ter gobavosti. Učinkuje pa tudi proti virusu vakcinija. Rifampicin je potrebno vedni uporabljati v kombinaciji z drugimi antibiotiki, saj se odpornost na rifampicin razvije hitreje kot pri drugih antibiotikih. Je induktor jetrnih encimov citokroma. Povzroča številne interakcije z drugimi zdravili. Polet pozitivnih učinkov ima jemanje tega antibiotika določene nezaželene učinke kot so: zvišana telesna temperatura, prebavne motnje, izpuščaje, težave z dihanjem, v hujših primerih odpoved jeter, vročina in glavoboli. Rifampicin tudi povzroči, da nekatere telesne tekočine kot so urin in solze postanejo oranžno rdeče barve.


Slikovno gradivo: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rifampicin.svg http://en.wikipedia.org/wiki/Rifampicin

Literatura: http://en.wikipedia.org/wiki/Rifampicin http://www.medic8.com/medicines/Rifampicin.html

Personal tools