Ritalin povečuje sposobnost učenja s povečanjem plastičnosti možganov

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Aleksander Krajnc (Talk | contribs)
(New page: Zdravniki zdravijo milijoni otrok s '''Ritalinom''' ([http://z.about.com/d/chemistry/1/0/l/e/methylphenidate.jpg metilfenidat]) vsako leto, da izboljšajo svoje sposobnosti in se osredoto...)
Next diff →

Revision as of 21:04, 11 March 2010

Zdravniki zdravijo milijoni otrok s Ritalinom (metilfenidat) vsako leto, da izboljšajo svoje sposobnosti in se osredotočijo na naloge, vendar pa znanstveniki poročajo, da Ritalin tudi neposredno povečuje hitrost učenja.

V živalskih raziskavah, se je znanstvenikom prvič izkazalo, da Ritalin spodbuja obe prej omenjene kognitivne sposobnosti tako, da poveča aktivnost živčnega prenašalca dopamina globoko v možganih. Nevrotransmiterji so kemični prenašalni nevroni, ki komunicirajo med seboj. Te spustijo molekule, ki se potem vežejo na receptorje drugih nevronov. Raziskave so pokazale, da eno vrsto receptorjev dopamina popravi sposobnost osredotočenja in druga vrsta izboljša učenje samo.

Znanstvenik so prav tako ugotovili, da Ritalin poveča te učinke s povečanjem plastičnost možganov - okrepiti komunikacijo med nevroni,kjer se ti srečajo sinapsa. Raziskave so se na tem področju pospešile, ko so znanstveniki spoznali, da lahko naši možgani še vedno tvorijo nove povezave med sabo - ostati plastični - skozi vse življenje.

Ritalin poveča sinaptično plastičnosti v amigdali. Okrepljena plastičnosti pa v bistvu poveča učinkovitost živčnega prenosa. Raziskovalci so to podkrepili z merjenjem električne aktivnosti v nevronih v amigdala po dajanju Ritalina.

Raziskave so potrdile, da se je učenje in fokusiranje povečalo, ko so Ritalin dajali živalim v odmerkih, primerljive s tistimi, ki se pri otrocih uporablja v terapevtske namene.

Personal tools