Ritalin povečuje sposobnost učenja s povečanjem plastičnosti možganov

From Wiki FKKT

Revision as of 22:09, 13 March 2010 by Aleksander Krajnc (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Zdravniki vsako leto zdravijo milijone otrok z Ritalinom (metilfenidat), da izboljšajo svoje sposobnosti in se osredotočijo na naloge, vendar pa znanstveniki poročajo, da Ritalin tudi neposredno povečuje hitrost učenja.


V živalskih raziskavah, se je znanstvenikom prvič izkazalo, da Ritalin spodbuja obe prej omenjene kognitivne sposobnosti tako, da poveča aktivnost živčnega prenašalca dopamina globoko v možganih. Nevrotransmiterji so kemični prenašalni nevroni, ki komunicirajo med seboj. Te spustijo molekule, ki se potem vežejo na receptorje drugih nevronov. Raziskave so pokazale, da ena vrsta receptorjev dopamina popravi sposobnost osredotočanja, druga pa izboljša učenje samo.

Znanstvenik so prav tako ugotovili, da Ritalin poveča te učinke s povečanjem plastičnost možganov - okrepiti komunikacijo med nevroni, v sinapsi. Raziskave so se na tem področju pospešile, ko so znanstveniki spoznali, da lahko naši možgani še vedno tvorijo nove povezave med sabo - ostanejo plastični - skozi vse življenje.

Ritalin poveča sinaptično plastičnosti v amigdali. Okrepljena plastičnosti pa v bistvu poveča učinkovitost živčnega prenosa. Raziskovalci so to podkrepili z merjenjem električne aktivnosti v nevronih v amigdali po dajanju Ritalina.


Raziskave so potrdile, da se je učenje in fokusiranje povečalo, ko so Ritalin dajali živalim v odmerkih, primerljive s tistimi, ki se pri otrocih uporablja v terapevtske namene.

Personal tools