S-adenozilmetionin

From Wiki FKKT

Revision as of 19:28, 3 January 2013 by Anže Pavlin (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

S-adenozilmetionin ( molekulska formula: C15H22N6O5S), Iupacovo ime: (2S)-2-Amino-4-[[(2S,3S,4R,5R)-5-(6-aminopurin-9-yl)-3,4-dihydroxyoxolan-2-yl]methyl-methylsulfonio]butanoate

SPLOŠNO:

S-adenozilmetionin (znan tudi pod imenom SAMe, SAM-e, AdoMet) je naravna molekula, ki jo najdemo v vseh tekočinah in tkivih v telesu. Odkril ga je G. L. Cantoni in sicer leta 1952. SAMe sodeluje pri imunskih reakcijah , proizvodnji in razgradnji molekul pomembnih za možgane (npr.: serotonin, dopamin, melatonin) in pri ohranjanju membran. Sodeluje z vitaminom B12 in B6. Njegova molska masa je 398.44 g/mol.

SESTAVA IN FUNKCIJA:

S-adenozilmetionin je sestavljen iz adenozintrifosfatske (ATP) skupine in metionina iz metionin adenoziltransferaze. S-adenozilmetioninova aktivna skupina je metil, vezan na žveplov atom v metioninu. To omogoča donacijo te skupine akceptorju . Več kot 40 metaboličnih reakcij vključuje prenos metilne skupine z S-adenozilmetionina na različne substrate kot so nukleinske kisline, proteini, lipidi in sekundarni metaboliti. V bakteriah je S-adenozilmetionin vezan na regularni delec, ki razporeja gene vpletene v biosintezo metionina in cisteina. Kot kofaktor (vir metilnih skupin)pa sodeluje tudi pri metilaciji histonov (modifikaciji nekaterih aminokislin).

UPORABA:

S-adenozilmetionina v prehrani ne najdemo, proizvodnja le-tega pa se dogaja v naših jetrih. Dostopen pa je v obliki tablet, ki jih za najboljši rezultat vzamemo na prazen želodec. Dokazali so mu številne zdravilne lastnosti. Zelo dobro in hitro učinkuje proti depresiji, ter za razliko od antidepresivov, brez stranskih učinkov. Prav tako zmanjšuje bolečine in vnetja sklepov ter stimulira obnovo hrustanca. Pomaga tudi pri zmanjševanju simptomov Fibromialgije, vključno z bolečino, utrujenostjo, jutranjo okorelostjo in depresijo. Pomaga tudi pri boleznih jeter, saj se zaradi njihove okvare proizvodnja S-adenozilmetionina zmanjša. Morebitni stranski učinki so suha usta, slabost, glavoboli, tesnobo, nespečnost (ni primeren za jemanje ponoči). Pomembno je da ga ne zaužijemo sočasno z drugimi zdravili oz. se pred tem posvetujemo pri zdravniku, saj to lahko pripelje do nezaželenih učinkov.


VIRI

S-Adenosyl methionine, Wikipedia

Slikovno gradivo

Epigenetika in staranje, Wiki FKKT

Naturala

Personal tools