Serotonin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: <h2>SEROTONIN</h2> SEROTONIN ali 5-HIDROKSI TRIPTAMIN (5-HT) imenovan tudi ˝hormon sreče˝ [http://natchem.files.wordpress.com/2009/11/070420serotonin.png skica molekule] je biogeni am...)
Line 1: Line 1:
-
<h2>SEROTONIN</h2>
 
-
 
-
 
SEROTONIN ali 5-HIDROKSI TRIPTAMIN (5-HT) imenovan tudi ˝hormon sreče˝ [http://natchem.files.wordpress.com/2009/11/070420serotonin.png skica molekule] je biogeni amin, ki ima v organizmu več vlog:  
SEROTONIN ali 5-HIDROKSI TRIPTAMIN (5-HT) imenovan tudi ˝hormon sreče˝ [http://natchem.files.wordpress.com/2009/11/070420serotonin.png skica molekule] je biogeni amin, ki ima v organizmu več vlog:  
    
    

Revision as of 13:51, 12 December 2010

SEROTONIN ali 5-HIDROKSI TRIPTAMIN (5-HT) imenovan tudi ˝hormon sreče˝ skica molekule je biogeni amin, ki ima v organizmu več vlog:

  • Nevrotransmiter v centralnem živčnem sistemu, ki uravnava procese spanja, senzoričnega zaznavanja, vpliva na apetit in libido, uravnava temperaturo in sproščanje hormonov. Sintetizira in shranjuje se v živčnih končičih,
  • Uravnava funkcije gladkomišičnih celic,
  • Uravnava strjevanje krvi.

Če imamo serotonina v telesu dovolj, nas preveva zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi njega smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo. Če je v možganih premalo serotonina, se naše razpoloženje dokaj hitro poslabša, če je pomanjkanje preveliko pa lahko postanemo celo agresivni.

Biosinteza in metabolizem

Serotonin se v telesu sintetizira iz aminokisline L-triptofan v centralnem živčevju, pljučih, vranici in posebnih celicah črevesne sluznice. Sinteza (sinteza/razgradnja) poteka v dveh stopnjah in sicer :

  • L-triptofan pride v možgane z aktivnim transportom s pomočjo posebnega transporterja, nato pa encim triptofan hidroksilaza pretvori L-triptofan v L-5- hidroksitriptofan. Ta stopnja poteka ob prisotnosti kofaktorjev kisika in tetrahidropteridina,
  • Encim dekarboksilaza aromatskih aminokislin nato pretvori L-5-hidroksitriptofan v serotonin. Glavna pot metabolizma serotonina je oksidativna deaminacija s pomočjo monoaminooksidaze (MAO) do nestabilnega metabolita 5-hidroksiindol-3-acetaldehida. Ta se nato ali oksidira ali reducira. Večina (cca 85 %) se ga oksidira do 5-hidroksiindol ocetne kisline s pomočjo encima aldehid dehidrogenaze, ostalo (cca 15 % ) pa se reducira do 5- hidroksitriptofola z encimom aldehid reduktaza. Nekaj serotonina je podvrženega acetilaciji z encimom 5-HT N- acetiltransferaza do N-acetilserotonina, ki se nato O metilira do melatonina.

    Viri

  • Personal tools