Somatotropin

From Wiki FKKT

Revision as of 10:09, 13 December 2010 by Mici (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Somatotropin

Somatotropin je proteinski hormon, ki ga izločajo specializirane celice v sprednjem režnju žleze hipofize, ki se nahaja v lobanjskem dnu. Imenujemo ga tudi somatotropni hormon ali rastni hormon (kratica STH) (slika molekule). Molekula človeškega hormona je sestavljena iz 191 aminokislinskih ostankov (slika zaporedja), ki so razporejene v enojni verigi, molekulska masa pa znaša približno 22 kDa. Prvič je bila predstavljena leta 1969 [1].

Rastni hormon se izloča intervalno; njegova raven v krvi torej narašča in pada. Izloča se v vseh življenjskih obdobjih, razlika je le v količini. Ker je eden glavnih učinkov delovanja rastnega hormona vzdrževanje rasti telesa, adolescenti izločijo okrog 700 mcg rastnega hormona dnevno, zdravi odrasli pa le okrog 400 mcg, ker se v obdobju rasti kosti tako podaljšujejo kot tudi debelijo, kasneje pa se samo še debelijo.

Rastni hormon tako kot ostali hormoni deluje na določene tarčne celice v telesu. Čeprav je telesna rast najbolj poznan učinek delovanja STH, pa učinkuje še na druge metabolične funkcije v telesu. Osnovni učinki rastnega hormona so povečanje prenosa aminokislin v celice in izgradnje novih beljakovin ter zmanjšanje porabe beljakovin, povečanje sproščanja maščobnih kislin iz maščobnih celic in porabe teh maščobnih kislin za energijo, zmanjšanje porabe glukoze, proizvodnje glikogena in posledično dvig krvnega sladkorja, povečanje proizvodnje vezivnega tkiva, spodbujanje rasti hrustanca, zadrževanje dušika, natrija, kalija, kalcija in fosforja [2].

Celice, ki proizvajajo somatotropin, lahko proizvajajo prevelike količine hormona. Posledica je prekomerna in hitra rast celotnega telesa. Bolezen se imenuje gigantizem in se razvije še preden se konča enhondralna osifikacija kosti [3]. Če pa proizvajajo premajhno količino, pa je posledica pritlikavost. Glede na proporce se telo razvije popolnoma normalno, drugače pa je zaostalo v rastnem razvoju in redko se zgodi, da takšni ljudje sploh doživijo puberteto.

Viri

Personal tools