Splošna zgradba imunoglobulinov

From Wiki FKKT

Revision as of 19:05, 11 January 2011 by Veronika Rovanšek (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

SPLOŠNO: Imunoglobulini (IgG) ali protitelesa so glikoproteinske molekule, ki se sintitizirajo v celicah imunskega sistema imenovanih limfociti. Vežejo se z eno ali večimi povezavami na antigen. V organizmu so pomemben faktor, saj delujejo kot imunski odziv organizma ob napadu tujka ali pa se veže na specifične celice znotraj organizma, da poteče reakcija (npr. prenos imnunoglobulinov z matere na plod). Ločimo poliklonska in monoklonska protitelesa. Poliklonska protitelesa imajo več različnih epitopov, ki se vežejo na en antigen. Monoklonska protitelesa imajo enaka variabilna mesta in se vežejo na specifičen del na antigenu.  


STRUKTURA IMUNOGLOBULINOV: Poznamo več različnih vrst imunoglobolinov vendar so vsi zgrajeni iz enakih osnovnih enot.

  • Težka in lahka veriga:

Imajo štiri polipeptidne verige. Dve daljši, ki se imeujeta težki verigi (50-70kD) in dve lažji (23kD). Težki verigi IgG molekule se povežeta na enem koncu, nato se ločita in povežeta z lažjo verigo. Molekula ima obliko Y. Pri sesalcih poznamo dve različni vrsti lahke verige imenovani lambda (λ) in kappa (κ). Težkih verig je 5 vrst (α δ ε γ in μ), ki določajo družino protiteles (IgA, IgD, IgE, IgG in IgM).

  • Disulfidni mostički:

Dva sta znotraj vsake od polipeptidnih verig (med težko in lahko verigo) Na mestu, kjer se težki verigi  začneta interigirat z lahko pa se nahaja dvojni mostiček.

  • Variabilna in konstantna domena:

Konstantna: Na težki verigi so tri konstantne regije, na lahki pa ena. Variabilna: Na težki in na lahki vergi je ena variabilna regija (vezavno mesto za antigen).   

  • Fab (fragment, antigen binding) regija:

Prepozna tujek v telesu. Sestavlja jo konstantna in variabilna regija iz težke in lahke verige.  

  • Fv regija:

Je prav tako del variabilne regije in je najbomembnejši del za vezavo antigena. Tako lahka in težka veriga sodelujeta pri vezavi z antigenom.  

  • Fc (Frament, crystallizable) regija:

Se nahaja na bazi IgG-ja. Sestavljato jo težki verigi s tremi konstantnimi domenami. Njena naloga je, da vsako protitelo proizvaja značiln imunski odziv na antigen.  


VIRI: [1] David L. Nelson, Michale M. Cox Lehninger; Principles of biochemistry 5. izdaja, W. H. Freeman and company, 2008.

Personal tools