Tavmatin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: TAUMATIN (E957) Taumatin je mešanica proteinov sladkega okusa. Med temi proteini prevladujeta taumatin I in taumatin II, ki sta si po zgradbi zelo podobna. Taumatin je sestavljeni iz 207...)
Current revision (10:22, 23 March 2010) (view source)
m (Taumatin moved to Tavmatin: poslovenjenje)
 

Current revision

TAUMATIN (E957)

Taumatin je mešanica proteinov sladkega okusa. Med temi proteini prevladujeta taumatin I in taumatin II, ki sta si po zgradbi zelo podobna. Taumatin je sestavljeni iz 207 aminokislinskih ostankov, ima pa tudi 8 intramolekularnih disulfidnih mostičkov.

Izvor

Taumatin je izoliran iz tropske rastline Thamatococcus Daniellii, ki so jo našli v Zahodni Afriki, danes pa uspeva tudi na plantažah v Maleziji, torej le v tropskem pasu.

Lastnosti

Za lastnosti taumatina so zelo pomembne disulfidne vezi. Zaradi teh vezi je molekula taumatina dobro odporna na toploto, vezi pa otežujejo denaturacijo proteina. Že v primeru, da se pretrga le ena izmed teh vezi, taumatin izgubi vso svojo sladkost, ki je v aktivni obliki proteina kar 2000-3000 krat večje od sladkosti saharoze. Dobra lastnost taumatina je, da ne povzroča zobne gnilobe, kljub svoji sladkosti pa spada med nizkokalorična sladila.

Uporaba

V ZDA taumatin ni potrjen in se lahko uradno uporablja le kot dodatek k žvečilnim gumijem, medtem ko je v Evropi potrjen in ima oznako E957.Najpogosteje se uporablja kot ojačevalec okusa, v proizvodnji pa se uporablja za zdravila in medicinske preparate v tekoči obliki ter za dietetična prehranska dopolnila na osnovi vitaminov in/ali mineralov v obliki sirupov ali za žvečenje.Viri:

http://www.thaumatinnaturally.com/thaumatinblog/?tag=taumatin http://sl.wikipedia.org/wiki/Taumatin http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC397270/?page=3 http://eprints.usm.my/9347/1/THAUMATIN_RECOVERY_VIA_BIOENGINEERING_ROUTE_AND.pdf

Personal tools