Termostabilizirana hondroitinaza ABC pospeši razrast aksonov in okrevanje po poškodbi hrbtenjače

From Wiki FKKT

Revision as of 22:37, 25 November 2009 by A. Gaber (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Ena od glavnih preprek pri zdravljenju poškodb hrbtenjače je tvorba brazgotine na mestu poškodbe, ki preprečuje regeneracijo živčnega tkiva. Ta brazgotina je v glavnem sestavljena iz hondroitin sulfat proteoglikanov (CSPGs) in reaktivnih astrocit. Znanstveniki Hyunjung Lee, Robert J. McKeon in Ravi V. Bellamkonda v svoji raziskavi proučujejo termostabilizacijo ABC (chABC), ki s cepljenjem HSPG razgrajuje brazgotino, in prednosti uporabe termostabilizirane pred uporabo nestabilizirane chABC. Rezultati te raziskave so bili objavljeni 2. Novembra 2009 v pred izdaji revije Proceedins of National Academy of Sciences.

Termostabilizacija je dosežena z dodatkom 1M raztopine trehaloze, molekularni mehanizem stabilizacije pa še ni pojasnjen. Stabiliziran encim je v telesu aktiven še 4 tedne, za razliko od nestabiliziranega, ki vso svojo encimatsko aktivnost zgubi v manj kot 7ih dneh.

Termostabilizirana chABC (chABC/T) prinaša nove možnosti pri zdravljenju poškodb hrbtenjače s chABC. Kombinacija lipidnih mikrotub z chABC/T s hidragelom odpravlja potrebo po več infuzijah chABC in omogoča zdravljenje z enkratno terapijo, prav tako pa omogoča globjo difuzijo encima. Ta sistem je mogoče uporabljati tudi v povezavi z drugimi terapijami npr. s terapijo z živčnim rastnim faktorjem NT-3.

Personal tools