Transferin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: == '''Transferin''' == [http://hr.wikipedia.org/wiki/Transferin Transferin] je [http://sl.wikipedia.org/wiki/Protein protein]( točneje glikoprotein) ki v človeškem telesu služi za pr...)
m (Tranferin moved to Transferin: tipkarska napaka v naslovu)

Revision as of 14:21, 25 January 2010

Transferin

Transferin je protein( točneje glikoprotein) ki v človeškem telesu služi za prenos železovih ionov.

Transferin ali siderofilin transportira nehemoglobinsko železo v krvi( plazmi). Sintetizira se v jetrih, na njegovo sintezo pa vpliva presnova železa. Pomanjkanje železa povzroči povečano sintezo transferina. V primeru, da je zaradi nasičenosti železa v organizmu povečana njegova koncentracija v plazmi, se sinteza transferina zmanjša.


Diagnostični pomen in merjenje koncentracije


Diagnostični pomen merjenje transferina v serumu je odkrivanje latentnega in manifestnega pomanjkanja železa kot tudi preobremenitve z železom. Transferin merijo v serumu. Meritve EDTA- plazmi ne priporočajo, temveč le v heparinizirani plazmi. Metoda merjenja je imunokemijska. Produkt reakcije med transferinom in protitelesi(imunski kompleks) merijo turbidimetrično. Zvečanje motnosti je premosorazmerna koncentraciji transferina. Tvorbo imunskih kompleksov pospeši dodatek polietilen glikola.

Referenčne vrednosti: S- transferin: 2.0-3.8 g/lCDT


CDT je kratica za transferin z zmanjšano vsebnostjo ogljikovih hidratov ( angl. Carbohydrate- Deficient Transferin). Transferin vsebuje različne izomorfne oblike: 4/5- sialo, 3-sialo, 2-sialo, 0-sialo in CDT).

Zvečane vrednosti CDT se pojavijo pri rednem uživanju alkohola nad 50-80 g/dan. Merjenje CDT je redna rutinska preiskava, obvezna za nekatere poklice, namenjene predvsem odkrivanju prekritega alkoholizma. Za analizo potrebujemo serum, ker plazme oz. krvi, odvzete z antikoagulantom, ne moremo uporabiti za analizo. Eden od postopkov merjenja koncentracije je kapilarna elektroforeza.


Referenčne vrednosti: S-CDT: do 2.6 %


Viri: - http://hr.wikipedia.org/wiki/Transferin

- Klinična kemija in biokemija II; Kos Tanja

Personal tools