Trigliceridi

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
-
Trigliceridi so estri [http://sl.wikipedia.org/wiki/Glicerol glicerola] in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobna_kislina maščobnih kislin]. So glavne sestavine živalskih in rastlinskih masti in olj. Svoje ime so dobili po tem, ko se tri masne kisline vežejo na tri hidroksilne skupine glicerola.
+
''' Trigliceridi'''  so estri [http://sl.wikipedia.org/wiki/Glicerol glicerola] in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobna_kislina maščobnih kislin]. So glavne sestavine živalskih in rastlinskih masti ter olj. Ime so dobili po treh maščobnih kislinah, ki se vežejo na tri hidroksilne skupine glicerola.
-
Kemična struktura
+
 
 +
 
 +
''Kemična struktura''
Trigliceridi so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Molekule glicerola imajo tri hidroksilne (-OH) skupine. Vsaka maščobna kislina ima karboksilno skupino (-COOH). V trigliceridih, se hidroksilna skupina glicerola združi s karboksilno skupino maščobne kisline in tako nastane esterska vez.
Trigliceridi so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Molekule glicerola imajo tri hidroksilne (-OH) skupine. Vsaka maščobna kislina ima karboksilno skupino (-COOH). V trigliceridih, se hidroksilna skupina glicerola združi s karboksilno skupino maščobne kisline in tako nastane esterska vez.
Line 9: Line 11:
-
Tri maščobne kisline ( RCO<sub>2</sub>H, R'CO<sub>2</sub>H, RCO<sub>2</sub>H v prejšnji enačbi) so po navadi drugačne, ampak veliko vrst trigliceridov je znanih. Dolžine verig maščobnih kislin naravno pojavljajočih trigliceridov se razlikujejo, ampak večina vsebuje 16,18 ali 20 ogljikovih atomov. Naravne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinah in živalih so običajno sestavljene iz samo celih števil ogljikovih atomov, kar kaže pot za biosintezo iz dveh ogljikovih gradnikov acetila CoA. Vendar pa imajo bakterije sposobnost sinteze čudnih in razvejanih verig maščobnih kislin. Mnogo maščobnih kislin je nasičenih, nekatere so polinenasičene, npr. tiste ki izhajajo iz Linolenske kisline. Večina naravnih maščob vsebuje kompleksne zmesi posameznih trigliceridov. Zaradi tega je njihov spekter topljenja precej širok. Kakavovo maslo je nenavadno, ker je sestavljeno le iz nekaj trigliceridov, ki izhajajo iz palminske, oleinske in stearinske kisline.
+
Tri maščobne kisline ( RCO<sub>2</sub>H, R'CO<sub>2</sub>H, RCO<sub>2</sub>H v prejšnji enačbi) so po navadi zmeraj drugačne, ampak veliko vrst trigliceridov je znanih. Dolžine verig maščobnih kislin v naravno pojavljajočih trigliceridih se razlikujejo, ampak večina vsebuje 16,18 ali 20 ogljikovih atomov. Naravne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinah in živalih so običajno sestavljene iz samo celih števil ogljikovih atomov, kar kaže pot za biosintezo iz dveh ogljikovih gradnikov acetila CoA. Vendar pa imajo bakterije sposobnost sinteze čudnih in razvejanih verig maščobnih kislin. Mnogo maščobnih kislin je nasičenih, nekatere so polinenasičene, npr. tiste ki izhajajo iz Linolenske kisline. Večina naravnih maščob vsebuje kompleksne zmesi posameznih trigliceridov. Zaradi tega je njihov spekter topljenja precej širok, tako kot holesterol pa niso topni v vodi. Kakavovo maslo je nenavadno, ker je sestavljeno le iz nekaj trigliceridov, ki izhajajo iz palminske, oleinske in stearinske kisline.
 +
 +
 
 +
 
 +
Dokazano je, da so povišani trigliceridi posledica uživanja hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Maščobe maščob] (n.pr. margarine), pretiranega uživanja [http://sl.wikipedia.org/wiki/Sladkor sladkorja] v vseh oblikah (in s tem tudi alkohola, žit, kakor tudi vseh oblik ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom), zmanjšane telesne aktivnosti, kajenja in previsoke telesne teže. Predstavljajo bistven vir energije za telo, dobimo pa jih iz hrane ali pa jih proizvedejo jetra. Kadar ima telo več trigliceridov kot jih lahko porabi, se presežni trigliceridi transportirajo v maščobne celice. Trajno povišana raven trigliceridov lahko povzroči arteriosklerozo in poškoduje srce.
 +
 
-
Viri:
+
== Viri: ==
-
[http://hr.wikipedia.org/wiki/Trigliceridi http://hr.wikipedia.org/wiki/Trigliceridi ]
+
*[http://hr.wikipedia.org/wiki/Trigliceridi http://hr.wikipedia.org/wiki/Trigliceridi ]
-
[http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride]
+
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride]
-
Zunanje povezave:
+
== Zunanje povezave:==
-
[http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/22/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi.html http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/22/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi.html]
+
*[http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/22/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi.html http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/22/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi.html]
-
[http://www.future-of-technology.com/web_images/triglyceride.jpg slikovna povezava]
+
*[http://www.future-of-technology.com/web_images/triglyceride.jpg slikovna povezava]

Revision as of 20:29, 13 December 2010

Trigliceridi so estri glicerola in maščobnih kislin. So glavne sestavine živalskih in rastlinskih masti ter olj. Ime so dobili po treh maščobnih kislinah, ki se vežejo na tri hidroksilne skupine glicerola.


Kemična struktura

Trigliceridi so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Molekule glicerola imajo tri hidroksilne (-OH) skupine. Vsaka maščobna kislina ima karboksilno skupino (-COOH). V trigliceridih, se hidroksilna skupina glicerola združi s karboksilno skupino maščobne kisline in tako nastane esterska vez.


HOCH2CH(OH)CH2OH + RCO2H + R'CO2H + R''CO2H → RCO2CH2CH(O2CR')CR'' + 2O


Tri maščobne kisline ( RCO2H, R'CO2H, RCO2H v prejšnji enačbi) so po navadi zmeraj drugačne, ampak veliko vrst trigliceridov je znanih. Dolžine verig maščobnih kislin v naravno pojavljajočih trigliceridih se razlikujejo, ampak večina vsebuje 16,18 ali 20 ogljikovih atomov. Naravne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinah in živalih so običajno sestavljene iz samo celih števil ogljikovih atomov, kar kaže pot za biosintezo iz dveh ogljikovih gradnikov acetila CoA. Vendar pa imajo bakterije sposobnost sinteze čudnih in razvejanih verig maščobnih kislin. Mnogo maščobnih kislin je nasičenih, nekatere so polinenasičene, npr. tiste ki izhajajo iz Linolenske kisline. Večina naravnih maščob vsebuje kompleksne zmesi posameznih trigliceridov. Zaradi tega je njihov spekter topljenja precej širok, tako kot holesterol pa niso topni v vodi. Kakavovo maslo je nenavadno, ker je sestavljeno le iz nekaj trigliceridov, ki izhajajo iz palminske, oleinske in stearinske kisline.


Dokazano je, da so povišani trigliceridi posledica uživanja hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine), pretiranega uživanja sladkorja v vseh oblikah (in s tem tudi alkohola, žit, kakor tudi vseh oblik ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom), zmanjšane telesne aktivnosti, kajenja in previsoke telesne teže. Predstavljajo bistven vir energije za telo, dobimo pa jih iz hrane ali pa jih proizvedejo jetra. Kadar ima telo več trigliceridov kot jih lahko porabi, se presežni trigliceridi transportirajo v maščobne celice. Trajno povišana raven trigliceridov lahko povzroči arteriosklerozo in poškoduje srce.


Viri:


Zunanje povezave:

Personal tools