Trigliceridi

From Wiki FKKT

Revision as of 16:27, 13 December 2010 by Maja Peterkovič (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Trigliceridi so estri glicerola in maščobnih kislin. So glavne sestavine živalskih in rastlinskih masti in olj. Svoje ime so dobili po tem, ko se tri masne kisline vežejo na tri hidroksilne skupine glicerola.

Kemična struktura

Trigliceridi so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Molekule glicerola imajo tri hidroksilne (-OH) skupine. Vsaka maščobna kislina ima karboksilno skupino (-COOH). V trigliceridih, se hidroksilna skupina glicerola združi s karboksilno skupino maščobne kisline in tako nastane esterska vez.


HOCH2CH(OH)CH2OH + RCO2H + R'CO2H + R''CO2H → RCO2CH2CH(O2CR')CR'' + 2O


Tri maščobne kisline ( RCO2H, R'CO2H, RCO2H v prejšnji enačbi) so po navadi drugačne, ampak veliko vrst trigliceridov je znanih. Dolžine verig maščobnih kislin naravno pojavljajočih trigliceridov se razlikujejo, ampak večina vsebuje 16,18 ali 20 ogljikovih atomov. Naravne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinah in živalih so običajno sestavljene iz samo celih števil ogljikovih atomov, kar kaže pot za biosintezo iz dveh ogljikovih gradnikov acetila CoA. Vendar pa imajo bakterije sposobnost sinteze čudnih in razvejanih verig maščobnih kislin. Mnogo maščobnih kislin je nasičenih, nekatere so polinenasičene, npr. tiste ki izhajajo iz Linolenske kisline. Večina naravnih maščob vsebuje kompleksne zmesi posameznih trigliceridov. Zaradi tega je njihov spekter topljenja precej širok. Kakavovo maslo je nenavadno, ker je sestavljeno le iz nekaj trigliceridov, ki izhajajo iz palminske, oleinske in stearinske kisline.


Viri:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Trigliceridi

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride


Zunanje povezave:

http://www.fidimed.si/zdravstvene_teme/clanki_strokovnjakov/22/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi.html

slikovna povezava

Personal tools