Trigliceridi

From Wiki FKKT

Revision as of 20:52, 13 December 2010 by Maja Peterkovič (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Trigliceridi so estri glicerola in maščobnih kislin. So glavne sestavine živalskih in rastlinskih masti ter olj. Ime so dobili po treh maščobnih kislinah, ki se vežejo na tri hidroksilne skupine glicerola.


Contents

Kemična struktura

Trigliceridi so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Molekule glicerola imajo tri hidroksilne (-OH) skupine. Vsaka maščobna kislina ima karboksilno skupino (-COOH). V trigliceridih, se hidroksilna skupina glicerola združi s karboksilno skupino maščobne kisline in tako nastane esterska vez.


HOCH2CH(OH)CH2OH + RCO2H + R'CO2H + R''CO2H → RCO2CH2CH(O2CR')CR'' + 2O


Tri maščobne kisline ( RCO2H, R'CO2H, RCO2H v prejšnji enačbi) so po navadi zmeraj drugačne, ampak veliko vrst trigliceridov je znanih. Dolžine verig maščobnih kislin v naravno pojavljajočih trigliceridih se razlikujejo, ampak večina vsebuje 16,18 ali 20 ogljikovih atomov. Naravne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinah in živalih so običajno sestavljene iz samo celih števil ogljikovih atomov, kar kaže pot za biosintezo iz dveh ogljikovih gradnikov acetila CoA. Vendar pa imajo bakterije sposobnost sinteze čudnih in razvejanih verig maščobnih kislin. Mnogo maščobnih kislin je nasičenih, nekatere so polinenasičene, npr. tiste ki izhajajo iz Linolenske kisline. Večina naravnih maščob vsebuje kompleksne zmesi posameznih trigliceridov. Zaradi tega je njihov spekter topljenja precej širok, tako kot holesterol pa niso topni v vodi. Kakavovo maslo je nenavadno, ker je sestavljeno le iz nekaj trigliceridov, ki izhajajo iz palminske, oleinske in stearinske kisline.

Tigliceridi in človek

Dokazano je, da so povišani trigliceridi posledica uživanja hidrogeniziranih in hidroliziranih rastlinskih olj in maščob (n.pr. margarine), pretiranega uživanja sladkorja v vseh oblikah (in s tem tudi alkohola, žit, kakor tudi vseh oblik ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom), zmanjšane telesne aktivnosti, kajenja in previsoke telesne teže. Predstavljajo bistven vir energije za telo, dobimo pa jih iz hrane ali pa jih proizvedejo jetra. Kadar ima telo več trigliceridov kot jih lahko porabi, se presežni trigliceridi transportirajo v maščobne celice. Trajno povišana raven trigliceridov lahko povzroči arteriosklerozo in poškoduje srce.


Viri:


Zunanje povezave:

Personal tools