Tripsin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: Tripsin je encim trebušne slinavke, ki pospešuje presnovo beljakovin v manjše molekule . '''Tripsinogen''' je prekurzorska oblika (proencim) encima trebušne slinavke tripsina. Poleg a...)
Current revision (15:19, 4 January 2010) (view source)
(New page: Tripsin je encim trebušne slinavke, ki pospešuje presnovo beljakovin v manjše molekule . '''Tripsinogen''' je prekurzorska oblika (proencim) encima trebušne slinavke tripsina. Poleg a...)
 

Current revision

Tripsin je encim trebušne slinavke, ki pospešuje presnovo beljakovin v manjše molekule .

Tripsinogen je prekurzorska oblika (proencim) encima trebušne slinavke tripsina. Poleg amilaze, lipaze in kimotripsinogena se nahaja se v soku trebušne slinavke. Aktivira se s pomočjo enteropeptidaze, ki jo vsebuje sluznica tankega črevesa ter tako tvori tripsin. Aktivirani tripsin nadalje tudi sam pretvarja tripsinogen v tripsin.

Visoke serumske koncentracije tripsinogena se pojavljajo pri akutnem pankreatitisu in cistični fibrozi.

Prebava s sokovi trebušne slinavke

Sok trebušne slinavke je bogat z proencimi endo- in karboksipeptidaz, ki pa so aktivirani sele po prihodu v lumen tankega crevesa. Proteinski fragmenti vzpodbujajo endokrine celice v tankem crevesu, da izlocajo regulatorja sekretin in holecistokinin, ki stimulirata celice trebušne slinavke k izločanju proencimov tripsinogen, kimotripsinogen, proelastaza in prokarboksilpeptidaza A in B. Holecistokinin pa vzpodbudi se epitelijske celice v tankem crevesu k izlocitvi encima enteropeptidaza, ki katalizira aktivacijo tripsina iz tripsinogena. Tripsin je inhibiran z nizkomolekularnim peptidom iz pankreaticnega soka, ki dovoli aktivacijo tripsina sele v tankem črevesju. Sam tripsin potem se avtokatalitsko aktivira več tripsina aktivira se ostale tri encime: kimotripsin, elastazo, karboksipeptidazo A in B. Navedeni encimi so aktivni pri nevtralnem pH, ki se doseze z nevtralizacijo HCl iz NaHCO iz soka trebušne slinavke. Tripsin, elastin in kimotripsin vsebujejo v svoji strukturi serinski ostanek. Reagenti, npr. (diizofosfoflorid), ki interagirajo s serinom, na tak način in aktivirajo te encime. Za želodčnimi in pankreatičnimi endopeptidazami pa napadejo proteine se karboksipeptidaze A in B. Po delovanju encimov trebušne slinavke dobimo proste AK in oligo peptide. (2-8 AK)

Viri:

http://www.google.si/search?hl=sl&q=tripsin&btnG=Iskanje&meta=cr%3DcountrySI&aq=f&oq=

http://www.google.si/search?hl=sl&q=tripsinogen&start=10&sa=N

http://sl.wikipedia.org/wiki/Trebušna_slinavka

http://www.medenosrce.net/tiskaj.asp?id=2002

Temelji biokemije; Rodney Boyer

Personal tools